Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (1)

20 april 2024

Met de expositie “Schönheit & Verzückung: Jan Baegert und die Malerei des Mittelalters”, tot en met 23 juni 2024 in het Museum Kurhaus Kleve te bewonderen, is een jarenlange wens van het kunstteam van het museum om de werken van Derick en Jan Baegert samen te brengen in een grote expositie echt uitgekomen. Kunstschilder Jan Baegert (ca. 1465 - ca. 1535), tijdgenoot van Cranach en Dürer, was in 1500 een schilderspersoonlijkheid in het kunstlandschap van Nederrijn.

Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (1)

Schönheit & Verzückung. Jan Baegert und die Malerei des Mittelalters

Bij de overgang van de middeleeuwen naar de modernere tijd creëerde hij een indrukwekkend artistiek werkoeuvre waaruit is op te maken dat hij een zeer getalenteerd schilder was met een bijna psychologische empathie en waarmee hij geenszins in de schaduw stond van zijn bekendere vader Derick (ca. 1440 - na 1509/rond 1515). Dat Jans naam vandaag de dag minder bekend is dan die van zijn vader, heeft te maken met het ongelooflijke feit dat zijn werken in de 19e eeuw uit elkaar werden gezaagd - om met de fragmenten meer geld te verdienen op de kunstmarkt.

De expositie “Schoonheit en Extase” (twee hoofdkenmerken die deze oude Duitse paneelschilderingen perfect kenmerken) brengt voor het eerst verschillende fragmenten weer samen en plaatst de werken van de zoon rechtstreeks in vergelijking met die van zijn vader. Er zitten ook een of twee verrassingen in. Je ziet niet alleen tien prachtige paneelschilderijen van Jan Baegert en vele werken uit de 15e, 16e en 17e eeuw uit de Nederrijn uit de eigen collectie van het museum, maar ook circa 20 originelen uit andere musea in Duitsland en Nederland evenals ongeveer 20 digitale kopieën van werken uit andere musea in Europa en Amerika. (Wordt vervolgd).

Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (1) - 2 Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (1) - 3
Afb. Maria met kind, Jan Baegert, ca. 1530, 71,5 x 55,5 cm, tempera en oliehoudend verfmiddel op hout. Rechts een beeld van de bijbehorende flyer.

ISBN 978-3-934935-96-9, “Schönheit & Verzückung. Jan Baegert und die Malerei des Mittelalters”, Valentina Vlašić, Museum Kurhaus Kleve, 2024, 256 pagina’s.

Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstrasse 41, D-47533 Kleve, www.mkk.art.