Ontwikkelingen in de visuele perceptie

19 april 2024

Het boek “Visual Perception” van samensteller en auteur Steven Yantis bevat een selectie van artikelen en uittreksels uit publicaties van vooraanstaande wetenschappers en onderzoekers uit het vakgebied van de visuele waarneming. De geselecteerde artikelen voor dit studieboek zijn eerder gepubliceerd geweest in een periode van ruim 125 jaar. Het eerste artikel uit de reeks van 25 wetenschappelijke bijdragen verscheen in 1894 aan de hand van Hermann von Helmholtz.

Ontwikkelingen in de visuele perceptie

Visual Perception

De inhoud is zelfs vandaag nog van bijzondere waarde voor studenten in de oogheelkunde en voor reeds praktiserende oogartsen en onderzoekers. De verzameling bevat artikelen vanuit de klassieke optica en een reeks bijdragen over de modernere aanpak in het vakgebied. De samensteller heeft er voor gezorgd dat alle disciplines uit het onderwerp visuele perceptie vertegenwoordigd zijn. De lezer vindt namelijk artikelen vanuit de experimentele psychologie, cognitieve psychologie, neurofysiologie en functionele neurale beeldvorming.

Nagenoeg alle hoofdonderwerpen uit het omvangrijke vakgebied zijn vertegenwoordigd. Elke bijdrage is door de samensteller voorzien van een informatieve en heldere inleiding over het specifieke onderwerp en wordt afgesloten met een opgave van relevante artikelen en andere publicaties. Daarmee is dit boek bij uitstek geschikt als referentiebron voor studenten oogheelkunde en psychologie en voor professionele medewerkers van instituten en wetenschapscentra voor onderzoek in het vakgebied van de visuele perceptie.

Ook mag dit boek in wetenschappelijk opgebouwde collecties van algemene en persoonlijke bibliotheken niet ontbreken. Voor de lezers zijn onder andere artikelen geselecteerd van J.J. Gibson, D. Marr, M. Wertheimer, S. Zeki, E. Rubin, R.N. Shepard en I. Rock. Uit het bijzondere aanbod aan onderwerpen vermelden we de bijdragen over “Voorgrond en achtergrond”, waarin de bekende vaas van Rubin is besproken en over de “Maan-illusie”, waarin dit wonderlijke optische verschijnsel gedetailleerd is behandeld. Het boek bevat een namenregister en een register met trefwoorden en is ruim voorzien van illustraties.

ISBN 0-86377-598-5, “Visual Perception”, Steven Yantis, Psychology Press, 2001, 431 pagina’s.