Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (17)

19 april 2024

Ook krijgen lezers een beeld van Tesla’s aanspraken op uitvindingen, van interplanetaire communicatie tot dodelijke stralen en feiten over de oorlog om de elektrische stroom tussen Tesla en zijn aartsrivaal Thomas Edison. Veel van wat we weten over Tesla’s leven, is afkomstig uit eigen geschriften. Het is daarbij absoluut zeker dat Nikola Tesla aan de wieg stond van de technologische en economische ontwikkelingen door de komst van elektriciteit en door het succes van de experimenten met draadloze transmissie van signalen.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (17)

Pioniers van de telegrafie

Nu 165 jaar geleden (stand 2021) vond in 1856 in Smiljan, een dorp dat bij het keizerrijk Oostenrijk hoorde, maar thans in Kroatië ligt, de geboorte van Nikola Tesla plaats. Op jonge leeftijd vertoonde hij al inzicht in voor die tijd innovatieve toepassingen. Na zijn school en het overwinnen van de cholera ging hij als 19-jarige in 1875 studeren aan de Technische Hochschule in Graz. Aanvankelijk liep alles op rolletjes, maar Tesla ontwikkelde slechte gewoonten als gokken, kaarten en biljarten en brak zijn studie af. Ook latere studies zou hij nooit voltooien.

Zijn wens om iets te doen met elektriciteit en motoren voor de aandrijving, werkte hij verder uit en het lukte hem om op papier een wisselstroommotor uit te vinden. Hij kwam in contact met de Edison-organisatie in Parijs. In 1884 verhuisde Tesla naar Amerika, trad in dienst bij Edison, maar die relatie was van korte duur en eindigde in 1885. In dat jaar richtte hij met twee investeerders de onderneming Tesla Electric Light & Manufacturing Company op. Daarna volgden de ene na de andere uitvinding, kwamen nieuwe ondernemingen en samenwerkingen tot stand en werd Tesla wereldberoemd.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (17) - 4

Hij maakte zich druk om het verlenen van een Nobelprijs aan Marconi en betwistte de geldigheid van Einsteins werk. Op zijn 75e verjaardag werd Tesla in het zonnetje gezet door een foto van hem op de omslag van het tijdschrift Time te plaatsen en meerdere positieve berichten en essays af te drukken. Het ging echter bergafwaarts met Tesla door verkeerde afspraken en het ontbreken van een zakelijk inzicht. Na zijn dood werd Nikola Tesla echter weer beroemd door de vele complottheorieën. Zijn portret en sommige uitvindingen zijn afgedrukt op officiële en verzamelbiljetten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-8998-539-2, “Nikola Tesla”, David J. Kent, Librero Uitgeverij, 2015, 248 pagina’s.


Gerelateerde artikelen