Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (14)

16 april 2024

Op basis hiervan opperde Maxwell het idee dat licht een elektromagnetisch golfverschijnsel is. Steun voor Maxwells vermoeden werd geleverd door de Nederlandse wetenschapper Hendrik Lorentz, die in 1875 de breking van licht correct kon beschrijven vanuit Maxwells vergelijkingen. De Duitse natuurkundige Heinrich Hertz toonde in 1886 op een experimentele basis aan dat licht- en elektromagnetische golven vergelijkbare gedragen vertonen, waarmee hij het werk van Maxwell bevestigde.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (14)

Pioniers van de telegrafie

Over de privésfeer is ook veel bekend. Hij trouwde namelijk in 1858 met Katherine Mary Dewar en in 1861 ontving hij een benoeming als Fellow van de beroemde Royal Society in Londen. In het jaar 1867 reisde hij met zijn vrouw door Italië en bezochten onder meer Florence en Rome. Daarna volgt in 1871 nog een belangrijke benoeming, namelijk die tot de eerste Cavendish-hoogleraar in de experimentele natuurkunde aan de universiteit van Cambridge. Ook richtte hij een modern natuurkundig laboratorium in als onderdeel van het Cavendish.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (14) - 4

Op 16 juni 1874 werd het laboratorium officieel in gebruik genomen. James Maxwell overleed in 1879 op slechts 48-jarige leeftijd. Voor zijn betekenis voor de voortgang in de wetenschap ontving hij meerdere hoge onderscheidingen en bijzondere internationale benoemingen. Maxwells interesse voor de kleurenfotografie toonde hij in zijn publicaties met resultaten van onderzoekingen en experimenten gerelateerd aan kleurwaarnemingen en kleurenanalyse. Hij ontving er zelfs in de zomer van 1860 een eremedaille vanuit de Royal Society voor. In 1861 demonstreerde hij de in de fotografie bekend geworden driekleurenprojectie van een Schotse ruit. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen