Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (13)

15 april 2024

De Schots wis- en natuurkundige James Clerk Maxwell (1831-1879) werd geboren in Edinburgh en overleed in Cambridge. Samen met Albert Einstein en Sir Isaac Newton behoort hij tot de groep van de grootste natuurkundigen aller tijden. In 1840 ging hij naar de Edinburgh Academy en in 1841 ontving James Maxwell al een wiskunde medaille. Toen hij 14 jaar was schreef hij zijn eerste wetenschappelijke artikel met als titel “Oval Curves”, naar de Cartesiaanse ovalen van René Descartes.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (13)

Pioniers van de telegrafie

Op 16-jarige leeftijd studeerde hij aan de universiteit van Edinburgh natuurwetenschappen en publiceerde hij tijdens de studieperiode twee wetenschappelijke artikelen. In 1850 verliet hij Edinburgh om in Cambridge verder te studeren aan het Trinity College van de universiteit van Cambridge en bracht veel tijd door in een eigen laboratorium voor de experimenten met elektriciteit en licht. In 1854 ontving hij zijn diploma.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (13) - 4

Hij bekleedde diverse functies als hoogleraar in Aberdeen en Londen. In Londen publiceerde hij zijn belangrijkste werk over elektromagnetisme. Maxwells belangrijkste wetenschappelijke bijdragen liggen op het gebied van elektromagnetisme en elektromagnetische golven. Hij beschreef dat elektrische en magnetische velden zich in de vrije ruimte konden uitbreiden. Uit zijn vergelijkingen is wiskundig af te leiden dat bewegende ladingen elektromagnetische golven uitzenden door de ruimte met lichtsnelheid. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen