Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (12)

13 april 2024

De Duitse uitvinder, elektrotechnisch ingenieur en industrieel Ernst Werner von Siemens (1816-1892) ontwikkelde in het jaar 1866 vanuit het elektrodynamische principe een praktisch toepasbare elektromotor en een dynamo. Hij wordt daarmee in het algemeen beschouwd als grondlegger van de moderne elektrotechniek en in bijzonder dat van de elektrische energietechniek. De eenheid Siemens (S) voor elektrische geleidbaarheid werd naar hem vernoemd.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (12)

Pioniers van de telegrafie

Zijn eerste zakelijke succes boekte hij op het gebied van de telegrafie in 1847. Ernst Werner von Siemens richtte namelijk op 1 oktober 1847 samen met mechanicus Johann Georg Halske (1814-1890) de telegrafie-onderneming Siemens & Halske in Berlijn op. Het startkapitaal werd opgebracht door de vader van Ernst. Het nieuwe bedrijf ontwikkelde zich binnen enkele jaren onder andere als een grote speler op het gebied van ontwerp en de aanleg van telegrafieverbindingen voor de spoorwegen in Duitsland.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (12) - 4

De keuze voor telegrafie is ontstaan vanuit zijn beroep en functie als verbindingsofficier in het Duitse leger. Vrij snel werden meerdere activiteiten ontwikkeld binnen het bedrijf en werd de naam op nationaal en internationaal niveau “Siemens” gebruikt. De onderneming werd actief op diverse gebieden van techniek en wetenschap en groeide uit tot een wereldspeler in de energietechniek. Op de postzegel uit Guinée is een elektrische locomotief afgebeeld, die door het concern werd ontwerpen en is gebouwd.


Gerelateerde artikelen