Laat je zintuigen niet bepalen wat je gaat doen

21 april 2024

Het informatieve boek “Laat je zintuigen niet beperken” plaatst in de onderwerpen het onderwijs centraal. Het onderwijs vormt in het algemeen de basis voor de ontwikkeling van het individu en van de samenleving. Er mogen daarom dan ook hoge kwaliteitseisen worden gesteld aan de werkomgeving binnen het onderwijs. Het binnenmilieu van klaslokalen, maar ook van instructielokalen bij bedrijven, beïnvloedt in hoge mate het vermogen om kennis op te doen en over te brengen.

Laat je zintuigen niet bepalen wat je gaat doen

Laat je zintuigen niet beperken

Veel personen binnen het onderwijs of vervolgopleidingen bij instituten hebben wel eens problemen met geluid, lucht, temperatuur en licht. In het geïllustreerde boek worden veelvoorkomende problemen over het binnenmilieu aan de orde gesteld, begrippen verklaard en maatregelen voorgesteld. Het boek legt in het bijzonder de nadruk op de akoestiek van de ruimte en werd ontwikkeld door een werkgroep van leden werkzaam bij het bedrijf Ecophon, dat akoestische plafonds en wandabsorbers op de markt brengt.

Ondanks deze verbondenheid krijgt de lezer door de inhoud van dit boek een uitstekend beeld over de problemen van en de oplossingen voor een gezonde educatieve werkomgeving. Het boek begint met een schoolreis door tijd en ruimte. De reis door het verleden laat zien hoe ideologie en cultuur hand in hand gaan met ontwikkelingen in het onderwijs. Daarna geven de samenstellers een holistische benadering van het binnenmilieu en bespreken onder andere de zorg voor een optimaal klimaat en luchtkwaliteit door ventilatie en de strijd tegen stof. Ook een goede werkhouding en het voorkomen van overbelasting door fysieke spanningen.

Voor ons welzijn is een goede verlichting van belang en moet verblinding voorkomen worden. Ook kleur en de juiste kleurtemperatuur spelen belangrijke rollen bij het inrichten van de werkruimte. De beleving van kleuren kan zowel emotioneel zijn als objectieve waarnemingen betreffen. Een doordacht kleurenmilieu zorgt voor atmosfeer en creëert logica en orde. Het boek geeft een uitstekend beeld en praktische tips voor een optimale inrichting van werkplekken. Voor meer informatie www.ecophon.nl.

ISBN 91 974193 3 8, “Laat je zintuigen niet beperken”, Saint-Gobain Ecophon, 2002, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen