Röntgen gaf zijn ontdekking vrij voor praktisch gebruik

22 april 2024

In het compacte boek “Wilhelm Conrad Röntgen” beschrijft de auteur de ontdekking van röntgenstraling in de 19e eeuw. Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) is de ontdekker van röntgenstraling in 1895. Sindsdien is zijn naam onlosmakelijk verbonden met de naar hem vernoemde straling, die tegenwoordig onmisbaar is in de medische diagnostiek en therapie, bij materiaaltesten en in het onderzoek naar de structuur en bouw van kristallen en moleculen.

Röntgen gaf zijn ontdekking vrij voor praktisch gebruik

Wilhelm Conrad Röntgen

Voor zijn sensationele ontdekking ontving hij in 1901 de eerste Nobelprijs voor de natuurkunde. Na zijn studie werktuigbouwkunde ging W.C. Röntgen onder invloed van August Kundt de natuurkunde in en kreeg op 30-jarige leeftijd een benoeming als hoogleraar experimentele natuurkunde. Met de ontdekking van X-stralen leverde hij een bijdrage aan het vormgeven van het wereldbeeld van de natuurkunde.

Röntgen gaf zijn ontdekking vrij voor praktisch gebruik - 2 Röntgen gaf zijn ontdekking vrij voor praktisch gebruik - 3

De lezer wordt meegenomen naar een tijd waarin stormachtige ontwikkelingen plaatsvonden op weg naar de hedendaagse natuurkunde. In die tijd wendden slechts een paar jonge mensen zich tot de natuurkunde; een van hen was Wilhelm Conrad Röntgen. In de tweede helft van de 19e eeuw werden met eenvoudige en vooral goedkope apparaten baanbrekende ontdekkingen gedaan. Zo hoefde Röntgen maar een fractie van zijn maandelijkse hoogleraarssalaris te besteden aan het onderzoeksapparaat waarmee röntgenfoto’s werden gemaakt.

ISBN 3-8154-2502-6, “Wilhelm Conrad Röntgen”, Walter Beier, Teubner Verlag, 1995, 2e druk, 136 pagina’s.