100 jaar uitvindingen door Philips Research Eindhoven

12 juli 2014

De tentoonstelling “100 jaar uitvindingen, Made by Philips Research” is te zien tot en met 4 januari 2015 in het Museum Boerhaave in Leiden. Door grote toeloop heeft het museum besloten om de oorspronkelijke looptijd ruim te verlengen om daarmee nog iedereen met belangstelling voor de betekenis van Philips Research en haar enorme hoeveelheid uitvindingen een mogelijkheid te bieden om kennis te maken.

100 jaar uitvindingen door Philips Research Eindhoven

Uitvindingen in Museum Boerhaave

De tentoonstelling toont alle belangrijke innovaties van dit vermaarde instituut, zoals de radiobuis, de röntgenbuis, de compact disc en innovaties op het gebied van licht en verlichting. Ook de mensen achter de uitvindingen komen in beeld, met persoonlijke verhalen over nieuwsgierigheid, creativiteit, inzet, kennis en lef. In januari 2014 was het precies honderd jaar geleden dat Gilles Holst als eerste directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) in Eindhoven werd benoemd, het begin van Philips Research.

Het doel van dit onderzoekslaboratorium was (en is) om op eigen kracht nieuwe technologie te ontwikkelen, patenten te verkrijgen en deze toe te passen in eigen producten en door verkoop in producten van andere bedrijven. Het leverde een indrukwekkende stroom baanbrekende innovaties op, die de wereld ingrijpend hebben veranderd of nog zullen veranderen. Naast innovaties en producten van vroeger, is er in de tentoonstelling ook aandacht voor de nieuwste technologie. Zo staat in de entree van de tentoonstelling een indrukwekkend lichtvlak met een interactief lichtspel dat op bewegingen van bezoekers reageert. Ook vormen de lichtspots en beeldschermpjes in de tentoonstelling een bijzondere testcase. De lichtspots zorgen voor extra digitale informatie op de schermen van bezoekers. Deze vorm van intelligent light is een primeur voor het museum. Het Museum Boerhaave, het museum dat vijf eeuwen innovatie in wetenschap en techniek laat zien, is blij met de bijzondere samenwerking met Philips Research. “Philips hoort bij Nederland en maakt deel uit van onze nationale identiteit", aldus directeur Dirk van Delft. "Dat komt door de Philipsproducten waarmee we vertrouwd zijn, van onze huiskamer tot in het ziekenhuis. De oorsprong van die producten ligt veelal bij Philips Research. De tentoonstelling in Museum Boerhaave brengt die onmiskenbare rol voor het voetlicht." Voor thuis, kantoor of in de school is een stevig boek te koop in de museumwinkel of in de reguliere boekwinkel.

100 jaar uitvindingen door Philips Research Eindhoven - 2

Als aanvulling op 100 jaar uitvindingen toont Museum Boerhaave vanaf september 2014 in een fototentoonstelling met origineel, niet eerder vertoond werk van Ed van der Elsken (1925-1990). Deze beroemde Nederlandse fotograaf had een grote interesse in techniek. In 1989 maakte hij op uitnodiging een fotoreportage in het Eindhovense NatLab. Uit die unieke collectie foto's spreekt een grote bewondering voor techniek en voor de mensen van het NatLab.

Museum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.museumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen