Aardrijkskunde aantrekkelijker door stereofotografie

20 april 2024

Met de titel “Aardrijkskunde in stereo” verscheen in 1980 een educatieve uitgave voor de lessen in de aardrijkskunde en het op een driedimensionale wijze weergeven van de wereld vanuit de lucht. Telkens is op de linkerpagina een stereoscopische opname afgebeeld en een fragment van de betreffende topografische kaart op dezelfde schaal.

Aardrijkskunde aantrekkelijker door stereofotografie

Aardrijkskunde in stereo

Voor een aantal stereofoto’s was geen topografisch materiaal van dat specifieke gebied beschikbaar. De auteurs hebben daarom zelf een aantal kaarten vervaardigd en ingekleurd. Op de rechterpagina van het boek is een blanco kaart afgedrukt met daarnaast legenda, tekst en een horizontale foto, soms ook in 3D. Op de blanco kaart kan de gebruiker van het educatieve boekje zelf een beeld weergeven van het stereoscopische beeld.

Met de meegeleverde stereoscoop is het voor de gebruiker van het boek mogelijk ruimtelijke beelden van luchtfotoparen te verkrijgen. De afstand tussen het linker- en rechteroog (gemiddeld 6 cm) is gelijk aan de afstand tussen 2 overeenkomstige punten op een luchtfotopaar. Daarom is de positie van de stereoscoop belangrijk voor het optimale resultaat. De auteurs geven uitstekende inleidingen over het maken van luchtfoto’s en het fenomeen van het stereoscopisch zien.

Het maken van stereofoto’s vanuit een vliegtuig is een bijzonder technisch proces. De piloot zal altijd een serie luchtfoto’s maken die elkaar meestal voor 60 % overlappen. Met behulp van de stereoscoop wordt een ruimtelijk beeld verkregen. Stereoscopie is reliëfverplaatsing volgens de auteurs.

ISBN 90-208-3343-X”, “Aardrijkskunde in stereo”, H. de Jong en K.C. Tammes, Uitgeverij Malmberg, 1980, 96 pagina’s + stereoscoop.


Gerelateerde artikelen