Ontwerp zelf visuele illusies en ervaar een verwondering

17 april 2024

De wereld waarnemen met onze ogen is een van de meest interessante aspecten van de lichaamsfuncties. Vroeger werd ook aangenomen dat ons gezichtsorgaan alleen uit het oog bestond en werd er gedacht dat het oog op dezelfde manier als een camera werkte. Bijgevolg werd alles wat men zag gezien als een onveranderde en waarheidsgetrouwe weergave van de buitenwereld. Na intensief onderzoek is echter gebleken dat waarnemen een zeer gecompliceerde functie van de hersenen is - heel anders dan de functie van welk optisch apparaat dan ook.

Ontwerp zelf visuele illusies en ervaar een verwondering

Optische Effekte

Na deze compacte inleiding vinden de lezers een grote hoeveelheid wetenswaardigheden over de meest voorkomende vormen van illusies en optisch bedrog. Alles is voorzien van prachtige tekeningen en kleurrijke illustraties. De inhoud geeft direct inspiratie om aan de slag te gaan met construeren van eigen illusies of varianten op bestaande illusies. Dankzij een aantal materialen in een bijbehorende enveloppe kan er volop worden geëxperimenteerd om achter de waarheid van een illusie te komen en om zelf die ontdekking te doen.

De illusie van Ponzo op de voorzijde van het informatieve boekje bij de set “Optische Effekte” is een duidelijk voorbeeld van het bedrog in onze visuele waarneming. Het bovenste rode balkje is ‘duidelijk’ langer dan het onderste balkje. Het boekje laat de lezers onder andere kennismaken met de bijzondere werking van onze hersenen, die in staat zijn om een bepaald bewust ontworpen vlekkenpatroon al snel om te vormen tot een volledig herkenbaar beeld.

Ontwerp zelf visuele illusies en ervaar een verwondering - 2

Het hol en bol effect speelt met ons kijkgedrag en zorgt voor verbaasde conclusies. Zelfs de geometrische constructies van Escher zijn helder verklaard. Extra aandacht krijgen de eenvoudig te ontwerpen moiré-effecten door transparante lijnenpatronen over elkaar te verschuiven. Met een cilinderspiegel wordt gespeeld met anamorfosen. Het geheel is een leuke experimenteerset.

ISBN 978-3-7607-4606-3, “Optische Effekte”, Cesane Baj, ars edition, 1993, experimenteerset en handleiding met
24 pagina’s.