De psychologie van het actief kijken (1)

12 april 2024

Meer dan een derde deel van onze hersenen is gekoppeld aan het proces van zien en waarnemen. Waarnemen is bovendien een uiterst belangrijk onderdeel van ons dagelijks functioneren. Ook kan de mens dankzij de waarneming op een effectieve wijze deelnemen aan de dagelijkse activiteiten. Daarbij is vast te stellen dat de visuele waarneming een continu dynamisch proces is van het voortdurend opnemen door onze ogen van beeldfragmenten uit de omgeving.

De psychologie van het actief kijken (1)

Active Vision

Daar waar meerdere studieboeken het visuele proces van zien en waarnemen als een passief verschijnsel beschouwen, gaat het studieboek “Active Vision - The psychology of looking and seeing" juist verder met verklaringen van het unieke dynamische kijkproces. De auteurs Findlay en Gilchrist beschrijven aan de hand van vele onderwerpen op een begrijpelijke en boeiende wijze de interessante combinatie van het zien en waarnemen als een actief vanuit ons brein gestuurd proces.

In negen hoofdstukken wordt het onderwerp “Active Vision” behandeld. In de inleiding gaan de auteurs in op de grondbeginselen van het passief en actief waarnemen. Daarbij geven zij onder andere aan de bewegingen van de ogen als een fundamenteel verschijnsel van het zien te beschouwen. In het beschrijven van de achtergronden van het actief kijken wordt ingegaan op visuele projecties, het visuele veld en het spierenstelsel van het oog. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-19-852479-X, “Active Vision”, J.M. Findlay en I.D. Gilchrist, Oxford University Press, 2004, 220 pagina’s.


Gerelateerde artikelen