Albert Hustin (1882-1967)

16 juli 2021

De Belgische arts, hoogleraar en wetenschapper Albert Hustin (1882-1967) is bekend gebleven door onder andere zijn ontdekking in 1913 van natriumcitraat als een middel om stolling van het bloed te voorkomen. De kwaliteit van het bloed kon hiermee langer bewaard blijven en werden de methoden voor bloedtransfusies een stuk eenvoudiger.

Albert Hustin (1882-1967)

Albert Hustin is bekend door de ontdekking van een anti-stollingsmiddel.

Hij studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Brussel, alwaar hij van 1925 tot in 1952 aangesteld was als hoogleraar in de geneeskunde. In de periode van het onderzoek en ontdekking in 1913 was Hustin verbonden aan het Solvay Instituut ( het Internationaal Instituut voor Fysica en Chemie, opgericht in 1912 door Ernest Solvay in Brussel).

Allereerst werd zijn methode toegepast bij dieren. Een jaar later paste hij zijn vondst met succes toe bij een patiënt in het Sint-Janshospitaal in Brussel. Er volgden al snel meerdere praktische toepassingen. Het duurde echter nog 10 jaar voordat zijn methode het predikaat van een bloedtransfusie zou krijgen.

In het jaar 1934 was Hustin mede betrokken bij de oprichting van het eerste transfusiecentrum van het Belgische Rode Kruis. Het gebruik van het anti-stollingsmiddel was rond het jaar van Hustins ontdekking ook bekend bij andere wetenschappers.


Gerelateerde artikelen