Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29c)

14 juli 2021

Lichtstraling beweegt zich als een golfbeweging voort en heeft daarom een bepaalde golflengte, die afhankelijk is van een specifieke gekozen kleur. Dit gedeelte van het zichtbare licht in het spectrum strekt zich uit van de golflengte 380 nm tot aan de golflengte 780 nm. In dit spectrum van rood licht, via geel licht tot en met violet licht. Onder natuurlijke omstandigheden wordt het geheel van dit lichtspectrum als wit licht waargenomen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29c)

De eigenschappen van licht en kleur

Het boek bevat acht hoofdstukken met titels als “De aard van het licht”, “Toveren met licht”, “Licht en kleur”, “De snelheid van het licht” en “Allerlei stralen”. Daarnaast zijn er hoofdstukken waarin eigenschappen van licht als breking, terugkaatsing, polarisatie, fluorescentie en het golfverschijnsel van het licht uitgebreid zijn behandeld. De auteur bespreekt verder optische hulpmiddelen als lenzen, prisma’s, de periscoop, stroboscoop, caleidoscoop en de camera obscura.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29c) - 4
Dit plaatje uit het boek laat zien hoe een heldere regenboog kan worden gemaakt.

Hij maakt de lezers actief en nieuwsgierig door het stellen van vragen, waarop natuurlijk interessante antwoorden zijn gegeven. Het geheel begint met een stukje geschiedenis over het ontstaan van onze kennis over het licht in de loop der eeuwen. Ook de opbouw van de kennis over het menselijk oog, de basis van de visuele waarneming en de opbouw van het oog zijn helder geformuleerd. De vergelijking tussen oog en camera geeft een beeld van de gecompliceerdheid van het menselijk oog. Een heel mooi boek!

“Het hoe en waarom boek van licht en kleur”, H.J. Highland, Zuid-Nederlandse Uitgeverij, 1964, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen