Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29b)

13 juli 2021

Dit en vele andere natuurverschijnselen en de natuurkundige eigenschappen van licht en kleur zijn op uitstekende wijze helder en op speelse verklaard. Voor alle vaders en moeders, opa’s en oma’s een uitdaging om een exemplaar van deze unieke uitgave alsnog voor een klein bedrag te kopen op een boekenmarkt, in een kringloopwinkel, in een “Boekenstadje” of via internet. De kinderen en kleinkinderen zullen zich verheugen in deze vorm van informatieverstrekking en door samen mee te doen aan de vele aangegeven experimenten in het boek.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29b)

De eigenschappen van licht en kleur

Ook alle liefhebbers van visuele en optische illusies vinden een schat aan wetenswaardigheden over verschijnselen, die ons voortdurend visueel bedriegen en op het verkeerde been proberen te zetten. Natuurlijk is het wetenschappers gelukt om het natuurlijke verschijnsel van licht, dat in hoofdzaak afkomstig is vanuit het zonlicht, ook al “schijnt” de zon door een sterk wolkendek niet, goed te verklaren, mede dankzij het werk en resultaten ervan door beroemde onderzoekers als Newton, Einstein, Huygens, Helmholtz, Maxwell, Young, Roemer, Fresnel, Goethe, en door vele anderen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29b) - 4
In het boek is tevens voldoende aandacht voor het verschijnsel van visueel en optisch bedrog. Zelfs op postzegels verschijnen regelmatig voorbeelden van vormen van optisch bedrog. Op de linker zegel is een konijn of een eend afgebeeld en de linker grote stip is duidelijk groter dan de rechter grote stip op de rechter postzegel. Maar in werkelijkheid zijn beide stippen even groot.

Een belangrijke vaststelling voor een allesomvattende verklaring van het zichtbare licht in de vorm van straling is de natuurkundige vondst van een spectrum van meerdere stralingen, waar lichtstraling deel uitmaakt. Dit spectrum is bekend geworden als het elektromagnetisch spectrum van straling. Het misschien wel oneindig brede elektromagnetische spectrum bevat een klein gebiedje dat wij het voor de mens visueel zichtbare lichtspectrum noemen. (Wordt vervolgd).

"Het hoe en waarom boek van licht en kleur”, H.J. Highland, Zuid-Nederlandse Uitgeverij, 1964, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen