Anamorfosen vormen visuele kunstwerken

31 december 2015

Het fascinerende lijnen- en vormenspel van kunstenaar Felice Varini geeft in het algemeen bij de visuele waarneming één gemeenschappelijke activiteit. De kijker krijgt alleen op een bepaalde locatie van het totale kunstwerk het eindresultaat te zien. De Zwitserse kunstenaar ontwerpt kunstzinnige voorstellingen, waarbij het optische verschijnsel van de anamorfose een hoofdrol vervult. Ogenschijnlijk ziet de waarnemer in een ruimte op diverse plaatsen gekleurde strepen of vlakken.

Anamorfosen vormen visuele kunstwerken

Felice Varini: Point of View

Maar in werkelijkheid zijn deze strepen en vlakken een onderdeel van een geheel met een fantastische uitstraling na het zelf ontdekken van het eindresultaat van de unieke inspanning van de kunstenaar.
Het boek “Points of View” geeft op een duidelijke en aantrekkelijke wijze vele voorbeelden van kunstprojecten in het straatbeeld, gebouwen en in historische en moderne bouwkundige inrichtingen. De lezer maakt tevens kennis met het gebruik van het fenomeen trompe l’oeil.

Anamorfosen vormen visuele kunstwerken - 2 Anamorfosen vormen visuele kunstwerken - 3 Anamorfosen vormen visuele kunstwerken - 4

Meerdere artikelen geven een blik op het ontstaan, de details en eindfase van het werk waarin de kunst van de anamorfose zo’n belangrijke rol speelt. Leerzaam en inspirerend is het artikel over de historie van anamorfosen en het perspectivische spel van lijnen en vlakken. Het geheel is samengebracht in een waardevol boek met een bijzondere inspirerende omslag.

ISBN 3 03778 011 8, “Felice Varini: Points of View”, Lars Müller, Lars Müller Publishers, 2004, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen