Zelf ontwerpen en tekenen van piramide anamorfosen

4 april 2015

Het fenomeen van de anamorfosen heeft een bijzondere aantrekkingskracht op het publiek bij een expositie, bij de docenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs tijdens de lessen perspectief, tekenen en kunst en tijdens workshops op congres- en studiedagen. Instructeurs, leerlingen en deelnemers beleven gezellige uren bij het ontwerpen en realiseren van eigen ontwerpen en het beoordelen van elkaars eindresultaten.

Zelf ontwerpen en tekenen van piramide anamorfosen

Piramide- en kegelvormige anamorfosen

Bekend zijn anamorfosen die in een spiegel een realistische voorstelling geven. In het algemeen wordt een cilindrische spiegel gebruikt, maar ook een spiegel in de vorm van een kegel of piramide geeft een leuk resultaat. Een experimenteerdoos waarmee cilindrische anamorfosen gedemonstreerd en geconstrueerd kunnen worden hebben wij al gepresenteerd en besproken in een eerdere uitgave van de nieuwsbrief Optische Fenomenen en is te koop in de OF-webshop. Het ontwerp is van het bedrijf Webec en de educatieve set wordt gewaardeerd in het onderwijs.

Zelf ontwerpen en tekenen van piramide anamorfosen - 2 Zelf ontwerpen en tekenen van piramide anamorfosen - 3 Zelf ontwerpen en tekenen van piramide anamorfosen - 4
Voorbeelden van anamorfosen uit het Webec demonstratie- en lespakket voor het onderwijs.

Met de miniset piramide- en kegelvormige anamorfosen heeft Webec een nieuwe educatieve set toegevoegd aan het assortiment bouw- en instructiemateriaal voor onderwijsdoeleinden. Het bedrijf organiseert in samenwerking met instituten en musea exposities en workshops waarin de anamorfose centraal staat. De nieuwe set bestaat uit twee piramideanamorfosen en één kegelanamorfose, in een uitvoering van vlakke getekende anamorfosen, die afgedrukt zijn op stevig papier.

Met een schaar of scherp mes worden de platen uit-geknipt of uitgesneden en volgens instructies gevouwen en gelijmd op bijgeleverde passepartouts. Met de duidelijke instructies is het voor iedereen mogelijk om een goed eindresultaat te bereiken en te genieten van het wonderlijke visuele effect van de anamorfosen. De voorstellingen op de 3dimensionele bouwsels komen alleen tot hun recht door ze van bovenaf te bekijken. Voor informatie kijk op www.webec.de.


Gerelateerde artikelen