Vertekend beeld en het spel met de spiegel-anamorfosen

16 januari 2015

De betekenis van het begrip anamorfose is letterlijk “terug in beeld brengen”. Het woord stamt van het Griekse “ana” (terug) en “morfein” (vormen). Anamorfosen komen in diverse verschijningsvormen voor. De meest voorkomende vormen zijn de eenvoudige uitvoering, die vanuit een bepaalde kijkhoek wordt bekeken en de gecompliceerde anamorfose, die met behulp van een spiegel of een reflecterende lens moet worden bekeken.

Vertekend beeld en het spel met de spiegel-anamorfosen

Experimenteren met anamorfosen

Afhankelijk van het ontwerp van de anamorfose wordt als spiegel een spiegelende cilinder of een spiegelende kegel toegepast. De anamorfose kent een lange geschiedenis. Het spel met perspectief en vertekende voorstellingen is een geliefd onderwerp voor tekenles en blijft jong en oud boeien, verbazen en fascineren. Eerder brachten wij onze lezers op de hoogte van een uitgebreide set met anamorfosen als een magisch spel voor vele uren plezier en ontspanning. Als kennismaking met het onderwerp is door bedenker en uitgever Jürgen Becker een zogenoemde juniorset samengesteld.

Vertekend beeld en het spel met de spiegel-anamorfosen - 2
Twee voorbeelden van spiegel-anamorfosen met een aangegeven rondje voor het plaatsen van de spiegelende cilinder.

De set bevat de twee afgebeelde anamorfosen en een bijbehorende spiegelcilinder. Ook bevat de set twee kartonnen kaarten met rechte en kromme hulplijnen om het construeren van anamorfosen te oefenen. Met een voorbeeld van een eenvoudige voorstelling en de duidelijke instructie is het mogelijk om al snel resultaat te boeken. Om een perfecte anamorfose te tekenen is wel enig geduld en inzicht noodzakelijk.


Gerelateerde artikelen