Anatomische modellen in een educatief perspectief

2 augustus 2013

Vanuit de organisatie van de Europese Commissie voor Cultuur in Brussel is een initiatief voor een gemeenschappelijke presentatie van anatomische modellen in het project “Anatomical Models in European Perspective - AMEP” ondersteund met onder andere een prachtige brochure. De kleurrijke en leerrijke brochure is een onderdeel van een reizende expositie met vele modellen en details van het menselijk lichaam.

Anatomische modellen in een educatief perspectief

Amazing Models

De kennis, de modellen en de beschrijvingen over de historische feiten zijn verzameld door een projectteam van medewerkers van het Museum Boerhaave in Leiden (NL), het Museum Luigi Cattaneo van de Universiteit Bologna (I) en van het Museum in het Josephinum van de Medische Universiteit Wenen (A). Onder de titel “Amazing Models” reist de expositie door Europa en zal drie genoemde musea aandoen om vooral de jeugd kennis te laten maken met de opbouw en de waarde van het menselijk lichaam.

Maar anderen die zich interesseren voor het menselijk lichaam, de fascinerende en indrukwekkende voorstelling van het lichaam door de anatomische modellen zijn ook hartelijk welkom een kijkje te nemen en om de waardevolle brochure mee te nemen voor latere studie of beoordeling. Indrukwekkend echt zijn bijvoorbeeld de realistische vroegere wasmodellen en de papiermaché modellen van de bekende Franse modellenmaker Louis Thomas Jérôme Auzoux. Hoe juist hij beroemd is geworden heeft Bart Grob (Museum Boerhaave Leiden) in zijn bijdrage “Auzoux Anatomische Modelle” op boeiende wijze verwoord.

De geschiedenis van het anatomische model is uitgebreid verteld in het eerste artikel van de brochure. Dan volgt de bijdrage over het Museum Luigi Cattaneo en sluit de brochure af met de bijdrage uit Wenen over het wel en wee van de anatomie en het gebruik van de anatomische modellen in het universitair onderwijs in Wenen. Een educatieve brochure en expositie. Voor info www.amazingmodels.org


Gerelateerde artikelen