Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (1)

1 november 2022

De Nederlandse handelsman, landmeter, wijnroeier, glasblazer en microbioloog Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) is vooral bekend geworden door zijn zelf gebouwde microscoop en zijn pionierswerk voor de celbiologie en de microbiologie. Vanaf 1674 deed hij vele ontdekkingen met zijn microscoop, die bekend werden door zijn correspondentie met de Royal Society in Londen.

Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (1)

Onzichtbaar leven - Antoni van Leeuwenhoek

Oud-directeur van het Rijksmuseum Boerhaave Dirk van Delft, schreef een geweldig boeiende biografie over één van de grootste Nederlandse wetenschappers uit een periode waarin de wetenschap in Europa in ruime mate uit zijn kinderschoenen stapte. Onder de titel “Onzichtbare Leven. Antoni van Leeuwenhoek en de wondere wereld van de microbiologie” is een uniek document beschikbaar gekomen als een biografie over het werk, het leven en de creatieve activiteiten van een nieuwsgierig en gedreven onderzoeker die regelmatig een eigen weg ging.

Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (1) - 2 Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (1) - 3 Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (1) - 4

Vanuit zijn voormalige functie als directeur van het Rijksmuseum Boerhaave Leiden was hij al op de hoogte van de kwaliteiten van Van Leeuwenhoek en was er trots op dat het museum kan beschikken over vier zogenoemde Van Leeuwenhoek-microscoopjes. Antoni van Leeuwenhoek schreef op wat hij tijdens zijn microscopisch onderzoek zag en had daar zo zijn gedachten bij op basis van zijn uitspraak ‘ik beeld mij in’. “Wie zou, gezien de impact op ons dagelijks leven, driehonderd jaar na zijn overlijden geen bewondering aan de dag leggen voor deze Columbus van de microwereld?” (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-446-5126-3 “Onzichtbaar leven - Antoni van Leeuwenhoek”, Dirk van Delft, Uitgeverij Prometheus, 2022, 312 pagina’s, € 27,50.


Gerelateerde artikelen