Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (4)

26 oktober 2022

Sinds 2006 valt het SI-stelsel onder de strekking van de Metrologiewet. Het SI is een dynamisch stelsel, dat telkens wordt aangepast aan de hoogste eisen van kalibratie en metingen. In mei van het jaar 2019 werd een herdefiniëring van het SI-stelsel van kracht. Dit is een van de belangrijkste herdefinities van het SI-stelsel na de vaststelling in 1960.

Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (4)

Sinds 2006 valt het SI-stelsel onder de strekking van de Metrologiewet.

Van de eerdere definities zijn vier SI-eenheden opnieuw gedefinieerd en wel voor massa (kilogram), elektrische stroom (ampère), thermodynamische temperatuur (kelvin) en hoeveelheid stof (mol). De herdefinitie definieert alle maateenheden door middel van natuurlijke constanten, die overal in het universum hetzelfde zijn en die een universele toegang tot maateenheden overal ter wereld mogelijk maken.

De speciaal ontworpen postzegels vestigen aandacht op het belang van internationaal gecoördineerde metingen en geven tevens de nodige voorlichting. In onze thematische postzegelverzamelingen heeft het onderwerp “SI-stelsel” inmiddels een positie ingenomen. In het jaar 2020 was er wereldwijd aandacht voor het 145-jarig bestaan van het ontstaan van de “Meter-conventie”. Onze collectie groeit door de opgebouwde kennis en ervaring en vooral door de contacten met andere postzegelverzamelaars en door speurwerk in de bekende postzegelbladen en natuurlijk door het bezoeken van verenigingsdagen en nationale en internationale beurzen.

Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (4) - 4

De eenheid van magnetische veldsterkte was tot 1970 vernoemd naar de Deense natuur- en scheikundige Hans Christian Ørsted (1777-1851). Tegenwoordig wordt de magnetische veldsterkte volgens het SI-stelsel uitgedrukt in ampère per meter. Al op jonge leeftijd was Ørsted geïnteresseerd in de achtergronden van de wetenschap. Aan de Universiteit Kopenhagen studeerde hij medicijnen, astronomie, scheikunde en wiskunde.

Hij raakte ook geboeid door de wijsbegeerte van Kant en behaalde daarin zelfs een doctorstitel. In 1820 stelde Ørsted een verband tussen elektriciteit en magnetisme vast en toonde dit aan door eenvoudige experimenten en demonstraties. Het was de wetenschapper André-Marie Ampère die een wiskundige onderbouwing van dit natuurverschijnsel wist op te stellen. In 2016 herdachten wij dat de beroemde Hans Christian Ørsted 165 jaar geleden is overleden. Een extra actieve verzamelaar bezoekt het geboortehuis van de betreffende wetenschapper. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen