Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (2)

2 november 2022

De auteur brengt een schat aan feiten, gebeurtenissen, verhalen en nieuwe inzichten over het leven en werk van deze beroemde Nederlander, met tevens veel waardering vanuit het buitenland voor zijn ontdekkingen en schriftelijke verklaringen. Ook door het raadplegen van nieuw ontdekte documenten en door resultaten van materieel onderzoek zijn nieuwe inzichten verzameld over de ‘geheimhouding’ waarmee de Delftse onderzoeker zijn microscopen in zijn leven omringde.

Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (2)

Onzichtbaar leven - Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek werd geboren in Delft in 1632 als de zoon van Philips Antonyszoon, mandenmaker en Margaretha Bel van den Berch, die stamt uit een geslacht van bierbrouwers. Hij is gedoopt als 'Thonis Philipszoon', maar hij noemde zich “van Leeuwenhoek” omdat zijn ouderlijk huis in Delft op de hoek naast de Leeuwenpoort stond. Toen hij in 1637 vijf jaar oud was, stierf zijn vader en kort daarna hertrouwde zijn moeder. Tien jaar later overleed ook zijn stiefvader. Hij ging in Warmond naar school en verbleef bij een oom in Benthuizen.

Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (2) - 2 Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekker van het onzichtbare (2) - 3
Ook voor het tijdschrift Geschiedenis Magazine van september 2022 maakte Dirk van Delft een uitstekende en boeiende beschrijving over Antoni van Leeuwenhoek en zijn unieke microscoop.

Vervolgens werd hij in Amsterdam opgeleid tot kassier en boekhouder bij de Schotse lakenhandelaar William Davidson. Op jonge leeftijd ontwikkelde hij een brede belangstelling voor sterrenkunde, wiskunde, natuur- en scheikunde. Van Leeuwenhoek trouwde met Barbara de Meij en ging met haar in Delft wonen, waar hij een winkel begon in linnen, garen en band. Ze kregen vijf kinderen. Het verkrijgen van het ambt Kamerbewaarder van Heeren Schepenen in 1660 verschafte hem een vast inkomen. In 1666 stierf Barbara en hertrouwde hij in 1671 met Cornelia Swalmius. In 1694 overleed ook Cornelia, waarna hij alleen achterbleef met dochter Maria. Zijn andere kinderen waren reeds overleden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-446-5126-3 “Onzichtbaar leven - Antoni van Leeuwenhoek”, Dirk van Delft, Uitgeverij Prometheus, 2022, 312 pagina’s, € 27,50.


Gerelateerde artikelen