Bedrijven en organisaties verzamelen originele kunst

12 mei 2018

Al over een lange periode is het algemeen bekend dat grotere bedrijven, maatschappijen, instituten, instellingen en organisaties, zoals banken en verzekeringsbedrijven, werken aan een opbouw van kunstcollecties met plaatselijke, regionale, nationale en internationale kunstwerken. Bij kunstwerken is er sprake van het gebruik van diverse materialen en uitvoeringen en meestal in alle voorkomende kunststijlen.

Bedrijven en organisaties verzamelen originele kunst

Avantgarde aus Westfalen

Verzekeringsonderneming Westfalische Provinzial is in de tachtiger jaren van de vorige eeuw gestart met een opbouw van een kunstcollectie. Regionale kunst werd gecombineerd met hedendaagse kunst van kunstenaars, die op één of andere wijze een kunstzinnige relatie hebben of hadden met Westfalen. De basis voor de collectie is gevormd door kunstwerken van kunstenaars, die de Konrad-von-Soest-prijs hebben ontvangen, zoals Josef Albers, Martin Kippenberger, Hugo Kükelhaus, Hilla en Bernhard Becher, Holger Bunk, Katharina Fritsch, Emil Schumacher en Otto Piene.

De kunstcollectie is in beheer gegeven bij het LWL-Landesmuseum in Münster met mogelijkheden om alles zelf te exposeren en om werken uit te lenen voor externe exposities. Ook hangen verschillende werken uit de omvangrijke collectie in ruimten van de verzekeringsmaatschappij. In het Kunstmuseum Ahlen was een groot deel uit de collectie te gast in de expositie “Avantgarde uit Westfalen” en mocht zich verheugen op een grote belangstelling in de pers en van het publiek. Ook leverde het geheel een prachtig uitgevoerde catalogus op met artikelen en reproducties.

ISBN 978-3-939429-59-3, “Avantgarde aus Westfalen”, Burkhard Leismann en Erich Franz, Hachmann Edition, 2008, 143 pagina’s.


Gerelateerde artikelen