Blijvende invloed Bauhaus op de moderne bouwkunst (1)

2 april 2020

Het Staatsinstituut Bauhaus werd in 1919 opgericht door een groep personen werkzaam in de architectuur, kunstsector en in opleidingstrajecten voor handwerkers en vaklieden. Een diversiteit aan enthousiaste en gedreven personen om het idee van Walter Gropius vorm en inhoud te geven begonnen aan een gewaagd avontuur in de roerige en beroerde periode na de vele jaren van vernietiging van maatschappij, economie en cultuur.

Blijvende invloed Bauhaus op de moderne bouwkunst (1)

die welt neu denken

De weloverwogen stappen hebben uiteindelijk geleid tot een geweldige ontwikkeling in de architectuur en maakindustrie met moderne ontwerpen van bouwwerken, projecten, objecten en consumentenproducten. De reuze invloed van de uitgewerkte en gerealiseerde ideëen is zelfs na 100 jaar na het oprichtingsjaar niet alleen in Duitsland, maar over de gehele wereld merkbaar en zichtbaar.

Hoe dat alles zichtbaar is gebleven is te zien en te lezen in een enorme hoeveelheid publicaties in gedrukte en digitale vormen, die onder andere zijn verschenen en ook nog zullen verschijnen ter gelegenheid van de wereldwijde aandacht voor honderd jaar Bauhaus. Ondanks dat dit invloedrijke Staatsinstituut slechts tot in 1933 heeft kunnen functioneren is er een stroom aan inspirerende ontwerpen en ideeën op de markt beschikbaar gekomen en als vaste objecten en gebouwen bewaard gebleven.

Het Bauhaus met haar vestigingsplaatsen in Weimar, Dessau en Berlijn heeft zich na de gedwongen opheffing kunnen voortzetten buiten de grenzen van het land na 1933. Pas na het ontstaan van de Bondsrepubliek Duitsland werd het erfgoed van Bauhaus ook weer in Duitsland opgepakt. De vieringen, evenementen, exposities en herdenkingen in het kader van 100 jaar Bauhaus vinden niet alleen in de drie genoemde steden plaats, maar vinden tevens plaats in het westen van Duitsland. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-402-24648-1, “die welt neu denken”, Joachim Henneke, Dagmar Kift en Thomas Schleper, Aschendorff Verlag, 2020, 257 pagina’s.