Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (3)

1 januari 2022

Christiaan Huygens heeft als persoon en vooral als wetenschapper een voorname positie weten te bereiken in de groep wetenschappers als Blaise Pascal, Pierre de Fermat, Marin Mersenne, Robert Hooke, Jacob Bernouilli, Robert Boyle, Thomas Hobbes, John Wallis, Giovanni Cassini, John Locke, Gottfried Leibniz en Isaac Newton. Aandacht is er tevens voor ontwikkelingen in kunstuitingen in relatie tot het gebruik van licht in de schilderkunst.

Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (3)

Die Wellen des Lichts

Al aan het begin van de 17e eeuw profiteerden Nederlandse schilders van opgedane kennis over het perspectief en de resultaten van het beeldperspectief door het gebruik van de camera obscura. Huygens voelde zich ook aangetrokken tot het spel met beeldprojecties en visuele observatie. Christiaan Huygens heeft zoveel te bieden door zijn intense algemene belangstelling voor verschijnselen in de wetenschappen.

Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (3) - 2 Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (3) - 3 Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (3) - 4
Constantijn en Christiaan Huygens.

De veelheid aan interesse- en vakgebieden waarin Huygens actief was is beschreven in vijftien hoofdstukken, die elk een titel heeft die samenhangt met herkenbare feiten en gebeurtenissen in het actieve leven van Huygens. Enkele titels: “Zand, licht, glas”, “Geniale tijdgenoten”, “Saturnus”, “Nieuwe muziek”, “De Parijse jaren”, “De wetenschap tijdens een oorlog” en “Licht en gravitatie”. Een schat aan kleurenillustraties is beschikbaar en diverse schetsen geven een interessante meerwaarde aan de grondbeginselen van de geometrische optica. Het geheel is een machtig mooie wetenschappelijke uitgave geworden voor universitaire studie, zelfstudie en kennisverrijking over de invloed van Huygens.

ISBN 978-3-446-26770-1, “Die Wellen des Lichts”, Hugh Aldersey-Williams, Carl Hansen Verlag, 2021, 496 pagina’s, € 28.