Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (1)

30 december 2021

In het waardevolle aantrekkelijke studie-, referentie- en geschiedenisboek onder de titel “Die Wellen des Lichts” schildert de auteur Hugh Aldersey-Williams op onderhoudende manier een oogverblindend portret van Christiaan Huygens, een buitengewone geleerde man in een bewogen en revolutionair tijdperk, zonder welke onze wereld er vandaag anders uit zou kunnen zien.

Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (1)

Die Wellen des Lichts

Het is een mooi aangrijpend verhaal geworden over meerdere vergeten wortels van de moderne wetenschap, waarin hij Christiaan Huygens (1629-1695) tot leven brengt als een toonaangevend denker. De inhoud van dit uiterst leesbare studieboek mag ook betiteld worden als de herontdekking van een vergeten genie! Christiaan Huygens is vanuit kennis en ervaring van de auteur Europa's grootste wetenschapper in de periode tussen Galileo Galilei (1564-1641) en Sir Isaac Newton (1642-1727), een fase van bijna 80 jaar.

Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (1) - 2
De voorzijde van een in 1989 geslagen ECU-munt met een waarde van 2,5 ECU, ter gelegenheid van de komst van een Europese munteenheid.

De 17e eeuw was voor Nederland een belangrijke periode van economische en wetenschappelijke voortuitgang. Het was het tijdperk dat historici soms de wetenschappelijke revolutie noemen, en hun nieuwe begrip van de wereld maakte de weg vrij voor de verlichting. Het trok zowel kunstenaars en zakenmensen als geleerden en natuuronderzoekers aan. Centraal in deze intellectuele bloei stond een man wiens werk alle tijdgenoten in de schaduw zette - en die toch is vergeten: Christiaan Huygens, uitvinder van telescopen en een mechanische klok, ontdekker van de Saturnusring, vader van de golftheorie van licht, kennis van Descartes, Newton en Spinoza, leraar van Leibniz en erfgenaam van een dynastie met uitstekende relaties in heel Europa. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-26770-1, “Die Wellen des Lichts”, Hugh Aldersey-Williams, Carl Hansen Verlag, 2021, 496 pagina’s, € 28.


Gerelateerde artikelen