Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (2)

31 december 2021

Om het boek te kunnen schrijven heeft de auteur meerdere bronnen geraadpleegd en geeft daarvan een compact verslag. Voor de lezers is deze extra informatie een zinvolle aanvulling. Zijn belangrijkste informatiebron was Huygens “Oeuvres Complètes” met brieven van Huygens en van zijn correspondenten in het Frans, Latijns, Nederlands en in andere talen evenals de teksten van zijn belangrijkste verhandelingen in de oorspronkelijke taal.

Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (2)

Die Wellen des Lichts

De auteur vertaalde zelf samenvattingen van academische prestaties en teksten uit originele manuscripten van de universiteitsbibliotheek in Leiden. Een groot deel van de secundaire literatuur is in het Nederlands (of soms in andere talen) geschreven en ook in deze gevallen gebruikte hij eigen vertalingen. De aangegeven jaartallen in de beschrijvingen uit het leven en werk van Christiaan Huygens komen overeen met die uit de Gregoriaanse kalender.

Aan een uitgebreide inleiding gaan vooraf een overzichtskaart met grenzen van de Republiek der Nederlanden en een vereenvoudigde opzet van een stamboom van de familie Huygens. In zijn inleiding schetst de auteur een dagelijks moment dat Huygens tijdens zijn verblijf in Hofwijck, het huis van familie Huygens, beleefd zou kunnen hebben. Maar hij beschrijft ook in grote lijnen de opbouw van zijn kennis en ervaringen in de vakgebied van de astronomie, optica, mechanica en in de wiskunde.

Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (2) - 2 Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (2) - 3 Christiaan Huygens zorgde voor de moderne wetenschap (2) - 4

Zijn uitvindingen, ontdekkingen en verbeteringen worden alvast aangehaald en grof behandeld. Zijn bijzondere avontuurlijke belangstelling voor natuurwetenschappen en kunst en cultuur hebben zeker geleid tot een ontwikkeling en interesses in het verkennen van toepassingen van wiskunde in muzikale innovaties en vooral de beroemde bijdragen aan het begrijpen en vertalen van het toen nog voor velen fascinerende en magische verschijnsel van het licht. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-26770-1, “Die Wellen des Lichts”, Hugh Aldersey-Williams, Carl Hansen Verlag, 2021, 496 pagina’s, € 28.


Gerelateerde artikelen