Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (2)

27 december 2021

De focus van het boek ligt op de ontwikkeling, het ontstaan van de elektronenmicroscoop en het bijbehorende vakgebied van elektronenmicroscopie in Duitsland - vanaf het begin van de vroege jaren dertig tot in de jaren zestig. De bijdragen van elektrotechnisch ingenieur en prijswinnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in het jaar 1986, Ernst Ruska, vormen een biografische rode draad in dit voortreffelijk leer- en leesboek.

Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (2)

Jenseits des Lichts

Onder de subtitel “Siemens, AEG en het ontstaan van de elektronenmicroscoop” vinden lezers boeiende en verbazingwekkende details van een harde strijd tussen concurrerende en strijdende firma’s in een sterk staatsrechtelijk veranderde Duitsland na 1945. Het interessante onderwerp is besproken in negen samenhangende hoofdstukken.

Aan het geheel gaan het voorwoord en de inleiding vooraf. De fascinerende wetenswaardigheden sluiten af met onder andere een literatuur- en documentenoverzicht, een onderwerpen- en een personenregister. In het voorwoord beschrijft de auteur de wonderlijke strijd van de leiding bij AEG om als eerste een zogenoemde “supermicroscoop” te realiseren. Daarvoor werd een felle woorden- en geschriftenstrijd aangegaan met concurrent Siemens. AEG wilde het verlenen van patenten op door Siemens ingediende aanvragen verhinderen.

Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (2) - 2

Verschillende door Siemens gebruikte onderdelen werden eerder uitgevonden en ontwikkeld in collegiale samenwerking van de onderzoeksinstituten van AEG en Siemens. We spreken dan van een periode in de jaren dertig van de 20e eeuw. De strijd tussen de twee giganten liep zelfs ver door in de naoorlogse periode. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8353-3972-9, “Jenseits des Lichts”, Falk Müller, Wallstein Verlag, 2021, 536 pagina’s, € 42.


Gerelateerde artikelen