Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (1)

26 december 2021

Met het fascinerende studie-, referentie- en geschiedenisboek “Jenseits des Lichts” brengt onderzoeker en auteur Falk Müller zijn resultaten van een zeer uitgebreid en gedetailleerd onderzoek en bevindingen van een bestudering van documenten en archiefstukken over patenten, prioriteiten, ontwikkelingen en conflicten in de komst van de elektronenmicroscopie en bijbehorende technieken, systemen en apparatuur.

Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (1)

Jenseits des Lichts

Inmiddels als een niet meer weg te denken resultaat van een technologische ontwikkeling in een wereld van wetenschap, onderzoek en innovatie heeft de elektronenmicroscoop de natuur- en technische wetenschappen in de 20e eeuw merkbaar en zichtbaar gevormd. Met hun hulp kunnen voorheen onzichtbare ziekteverwekkers zoals virussen zichtbaar worden gemaakt.

De ontwikkeling van de elektronenmicroscoop en de elektronenmicroscopie vond plaats onder de invloed van verschillende culturele, economische, juridische, wetenschappelijke en technische randvoorwaarden, verschillende industriële en financiële strategieën en politieke belangen en relaties.

Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (1) - 2
Ernst August Friedrich Ruska (1906-1988) werd wereldbekend door de uitvinding van de elektronenmicroscoop in 1931. Op het postzegelblokje uit de republiek Guinee is Ernst Ruska afgebeeld.

De elektrotechnische bedrijven als AEG en Siemens propageerden de unieke instrumenten niet alleen als symbolen van wetenschappelijke en technische, maar ook van culturele vooruitgang. Dit leidde tot diverse samenwerkingen, oprichting van nieuwe instellingen en organisaties, maar veelal ook tot conflicten tussen de medewerkers van concurrerende onderzoeksafdelingen, ruzies over octrooien, prioriteiten en een passende plaats in het collectieve geheugen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8353-3972-9, “Jenseits des Lichts”, Falk Müller, Wallstein Verlag, 2021, 536 pagina’s, € 42.


Gerelateerde artikelen