Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (3)

29 december 2021

De politieke ontwikkelingen in het verdelen van technologie in ‘west’ en ‘oost’ en het achterhouden van essentiële onderdelen en apparaten hadden eveneens een slechte invloed op verdere innovaties in de al beschikbare ‘eenvoudige’ elektronenmicroscopen. De stimulerende inzet van Ernst Ruska bracht meer stabiliteit. Tevens kwam een nieuwe speler in de Duitse optische industrie bij het bestaande gezelschap, namelijk Carl-Zeiss. Zeer interessant om te weten is het feit dat het toepassingsgebied van de elek-tronenmicroscoop pas veel later op gang kwam. Daarna ging alles in sneltreinvaart.

Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (3)

Jenseits des Lichts

In zijn inleiding op de behandelde feiten, gebeurtenissen en bijzonderheden rondom de elektronenmicroscoop en -microscopie krijgt de lezer al in een vogelvlucht delen van de ongelooflijk boeiende strijd en de fantastische ontwikkelingen van optische apparaten mee. De gehele geschiedenis is op een aantrekkelijke wijze aangevuld met illustraties en historische foto-opnamen.

De Duitse elektrotechnisch ingenieur en wetenschapper Ernst August Friedrich Ruska is vooral bekend geworden door de uitvinding van de elektronenmicroscoop in 1931. In dat jaar promoveerde hij aan de Technische Universiteit Berlijn met zijn proefschrift “Über ein magnetisches Objektiv für das Elektronenmikroskop” en lukte het hem met de nieuw ontwikkelde apparatuur een 12.000-voudige vergroting te realiseren. Met zijn zwager Bodo von Borries verbeterde hij zijn eerste apparaat en kon vanaf 1938/39 de elektronenmicroscoop in serie vervaardigen.

Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (3) - 2 Hoe elektronenmicroscopen de wereld konden veroveren (3) - 3
Voorbeelden van elektronenmicroscopen.

Zij waren toen werkzaam bij Siemens & Halske Berlijn. In december 2021 was het 115 jaar geleden dat Ernst Ruska werd geboren in Heidelberg. Hij overleed in Berlijn. Ruska ontving de helft van de Nobelprijs. De andere helft werd gedeeld door wetenschappers Gerd Binnig en Heinrich Rohrer voor hun gemeenschappelijke ontwerp van de rastertunnelmicroscoop. Een publicatie voor studie en bibliotheken.

ISBN 978-3-8353-3972-9, “Jenseits des Lichts”, Falk Müller, Wall-stein Verlag, 2021, 536 pagina’s, € 42.


Gerelateerde artikelen