Christopher Lehmpfuhl in de kunstverzameling van Würth (1)

1 juli 2020

Kunstenaar Christopher Lehmpfuhl kiest ervoor om zijn schilderwerken in de open lucht bij weer en wind te realiseren. In het algemeen brengt hij met zijn handen dikke lagen olieverf direct op het schilderdoek aan, waardoor zijn werken meer lijken op beeldsculpturen dan op gebruikelijke vlakke schilderijen. De in Berlijn in 1972 geboren kunstenaar heeft zich gevestigd in Berlijn en heeft zich zeker laten inspireren door de opbouw, kracht en uitstraling die uit gaat van de geografie en planologie in de Duitse hoofdstad.

Christopher Lehmpfuhl in de kunstverzameling van Würth (1)

Zwischen Pathos und Pastos Christopher Lehmpfuhl in der Sammlung Würth

Zijn voorkeur voor het dagelijks licht heeft hij in de uitspraak “Mijn grote onderwerp is het licht” voor altijd vastgelegd. Hij werkt op een eigen manier wat in de 19e eeuw een revolutionaire stap was, namelijk het naar buiten gaan, een lichtstemming vangen en observeren hoe kleurtinten veranderen in het licht. Het was de uitvinding van de loden verftube, die het voor de vroege impressionistische kunstenaars mogelijk maakte om in grote aantallen naar buiten te gaan om te schilderen.

Christopher Lehmpfuhl daarentegen is niet bang om verfemmers het landschap in te dragen om daar te gaan werken. Met zijn handen, zonder gebruik te maken van specifiek gereedschap zoals penseel of spatel, brengt de kunstenaar de olieverf per kilo aan op de grote doeken, zodat hij directer is met het schilderij en een plastisch driedimensionaal effect ontstaat. Lehmpfuhl is telkens op zoek naar uitersten. Hij reist de wereld rond in zijn minibus en rijdend van de zee naar de bergen in zomer en winter. Rustige, zonnige lentedagen en stormachtige taferelen zijn te vinden op zijn doeken. (Wordt vervolgd).

Christopher Lehmpfuhl in de kunstverzameling van Würth (1) - 2
Sunny Castle, Christopher Lehmpfuhl, februari 2016, olieverf op doek, 2 delen, elk 180 x 240 cm, Würth Collection, inv. 17829.

“Zwischen Pathos und Pastos Christopher Lehmpfuhl in der Sammlung Würth”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2019, 118 pagina’s.

Museum Würth , Reinhold-Würth-Straβe 15, 74653 Künzelsau-Gaisbach, www.kunst.wuerth.com.


Gerelateerde artikelen