Herkenbare tweedeling in oeuvre Sophie Taeuber-Arp (1)

1 juli 2020

De herkenbare veelzijdigheid in het oeuvre van kunstenares Sophie Taeuber-Arp (1889–1943), voor wie het concept van een totaal kunstwerk een realiteit was, is duidelijk verdeeld in twee kunstzinnige stijlen. Zij begon haar artistieke carrière met textielontwerpen, kralenwerk en houten voorwerpen voordat ze zich volledig tot schilderen wendde. Het bekende schilderij “Équilibre/Composition” (1931), op formaat 32 x 25,5 cm in olieverf op doek uit 1931, markeert symbolisch het begin van een nieuwe fase en verwijst tegelijkertijd naar het verleden en de toekomst van haar activiteiten als kunstenaar.

Herkenbare tweedeling in oeuvre Sophie Taeuber-Arp (1)

Sophie Taeuber-Arp - Equilibre

Met dit werk heeft Taeuber-Arp zich losgemaakt van beeldtaal in de vorm van abstracte figuratieve elementen en rijke kleuren. Als resultaat van haar focus op rechthoeken, vierkanten en cirkels en het gebruik van de kleuren wit, blauw en zwart, ontwikkelde ze een diversiteit aan schilderwerken, reliëf en tekeningen. In het kunstboek Equilibre bespreekt Walburga Krupp de sleutelrol van dit werk.

Aan de hand van de resultaten van voorstudie laat zij zien in hoeverre Equilibre niet alleen verwijst naar het visuele karakter van eerdere werken, maar ook een aanzet gaf op meerdere artistieke thema's van de volgende jaren in de kunstcarrière van Sophie Taeuber-Arp. Tijdens haar oponthoud van enkele jaren in Zürich tot 1929 realiseerde zij voornamelijk werken in de richting van toegepaste kunst. Daarna vestigde zij zich in de directe omgeving van Parijs en realiseerde voornamelijk haar vrije werk.

Het leven en werk van haar stond voornamelijk in het teken van omgaan met kunst en het overbrengen van kunst door het lesgeven, als architecte en als kunstenares. Sophie Henriette Gertrude Tauber is geboren in de Zwitserse plaats Davos. Zij bezocht als 17-jarige vanaf 1908 de school voor toegepaste kunst in Sankt Gallen en zette in 1913 haar kunstopleiding voort in Hamburg. In 1915 verhuisde zij naar de stad Zürich, waar zij zich aansloot bij een nog maar net ontstane culturele beweging van het dadaïsme. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-85881-662-7, “Sophie Taeuber-Arp - Equilibre”, Walburga Krupp, Verlag Scheidegger & Spiess, 2020, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen