De toekomst is begonnen op foto’s van Rudolf Holtappel (2)

16 juni 2020

Andere klanten waren onder meer de WDR en Bull General Electric. Holtappel leverde talloze foto's met titels waar je nu van gaat glimlachen, zoals “De toekomst is al begonnen”. Zijn titels zijn bizar en experimenteel, net als de omgang met oude nobele drukprocessen (bromide-olieprints, cyanotypes en zoutprints) of met het cameramateriaal van “Minolta”.

De toekomst is begonnen op foto’s van Rudolf Holtappel (2)

Rudolf Holtappel

Ook hebben de tentoonstellingsmakers de zwart-wit-donkere kamer van Holtappel nagebouwd. In meerdere vitrines maken de bezoekers kennis met tijdschriften en andere publicaties, zoals zijn steden boeken waarin zijn fotowerken zijn afgedrukt. Voor het eerst geeft de fototentoonstelling een uitgebreid inzicht in de diversiteit van het fotowerk van Rudolf Holtappel (1923-2013). Holtappel Oberhausen heet al meer dan 50 jaar zijn thuis.

De stad Oberhausen verwierf zijn omvangrijke nalatenschap in 2017, dat thans wordt beheerd, bestudeerd en gerestaureerd in het gebouwencomplex van de Ludwig Galerie Slot Oberhausen. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is zijn chronologisch archief dat bestaat uit ongeveer 360.000 fotonegatieven in zwart-wit en kleur, duizenden afdrukken en dia’s. Rudolf Holtappel heeft het fotovak geleerd in Münster (D) bij zijn leermeester Rudolf Lindemann en na enkele jaren onderbreking vervolgde hij zijn vervolgopleiding in München. In 1950 sloot hij deze opleiding met een diploma af.

Door de bijzondere omstandigheden zijn alle geplande extra activiteiten afgelast. Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus met achtergrondartikelen over zijn leven en werk en vooral met een schat aan fotowerken uit alle herkenbare categorieën in zijn oeuvre. Ook is er aandacht voor de kleurenfotografie en zijn portretfotografie.

De toekomst is begonnen op foto’s van Rudolf Holtappel (2) - 2 De toekomst is begonnen op foto’s van Rudolf Holtappel (2) - 3

Een prachtig fotoboek met een boeiende fotorapportage van de ontwikkelingen in openbare ruimten, in bedrijven en culturele activiteiten, in wereldsteden en van fabricageprocessen tussen de jaren 1950 en 2013. Een onderhoudende en leerzame publicatie voor liefhebbers van fotografie.

ISBN 978-3-86206-815-9, “Rudolf Holtappel”, Miriam Hüning en Christine Vogt, Ludwiggalerie Slot Oberhausen, 2020, 272 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, 46049 Oberhausen (D), www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen