Christopher Lehmpfuhl in de kunstverzameling van Würth (2)

1 juli 2020

Hij schildert met alle zintuigen. De weersomstandigheden zijn een essentieel onderdeel van zijn werk en beïnvloeden zowel het materiaal als de schilder. Een andere herkenbare groep in het werk van Lehmpfuhl naast zijn landschappen zijn de stadsgezichten. Berlijn is de stad die hij het beste kent en het vaakst heeft geschilderd. Hij groeide er op, deed een studie bij Klaus Fußmann aan de Berlijnse Hogeschool voor de Kunsten en is met wonen en werken verbonden aan de metropool.

Christopher Lehmpfuhl in de kunstverzameling van Würth (2)

Zwischen Pathos und Pastos Christopher Lehmpfuhl in der Sammlung Würth

Ver weg van een ansichtkaartidylle legt hij veranderingen in openbare ruimten vast tijdens de bouwactiviteiten. Bouwkranen en ruïnes doemen op in zijn werk. Decennia lang worden bepaalde locaties door hem op doek vastgelegd, zoals bijvoorbeeld de Berlijnse Slotplaats. Zijn werken vormen dus een indrukwekkende getuigenis van de tijd en bieden de kijker toch meer dan een foto ooit zou kunnen doen. De tijdgebonden getuigenissen op doek van Lehmpfuhl tonen een toestand, maar ze brengen ook het gevoel nog meer over.

In de klassieke retoriek wordt het begrip pathos beschouwd als een van de basisvormen van spraak, de overtuiging van het publiek door een emotionele aantrekkingskracht. Wie voor de werken van Lehmpfuhl staat komt gegarandeerd in de stemming. Door de bijzondere kunstwerken en de machtige uitstraling ervan blijft de expositie van zijn werken te bezoeken tot en met 10 januari 2021. Het moderne Würth Museum wijdt nu een grote expositie aan de Berlijnse kunstenaar, die wordt beschouwd als ster van het hedendaagse realisme, op een speciale wijze als kunst weergegeven.

Een uitgebreide catalogus, uitgegeven door Swiridoff Verlag, geeft op een voortreffelijke wijze de sfeer in de werken weer. Uniek is bovendien dat bijna alle werken uit de kunstverzamelingen Würth afkomstig zijn. Het geheel is aangevuld met enkele stukken uit andere verzamelingen. Verzamelaar Reinhold Würth wist al in een vroeg stadium het werk van deze kunstenaar in te schatten en te waarderen. Al meer dan 15 jaar ondersteund de Collectie Würth de kunstenaar met regelmatige aankopen van nieuwe werken.

“Zwischen Pathos und Pastos Christopher Lehmpfuhl in der Sammlung Würth”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2019, 118 pagina’s.

Museum Würth , Reinhold-Würth-Straβe 15, 74653 Künzelsau-Gaisbach, www.kunst.wuerth.com.


Gerelateerde artikelen