Herkenbare tweedeling in oeuvre Sophie Taeuber-Arp (2)

1 juli 2020

De beweging kwam pas in 1916 meer in de bekendheid bij de specifieke groep van kunstenaars door de bijeenkomst in Café Voltaire in Zürich. De groep bestond toen uit de Roemeense dichter Tristan Tzara, Hans Arp, Sophie Taeuber, Otto van Rees, Marcel Janco, Hugo Ball en Richard Huelsenbeck. In dezelfde periode ontstond in New York een vergelijkbare kunstzinnige groepering met deelnemers als Francis Picabia, Man Ray, Marcel Duchamp, Walter Arensberg en Markus de Zayas.

Herkenbare tweedeling in oeuvre Sophie Taeuber-Arp (2)

Sophie Taeuber-Arp - Equilibre

Zij kwamen samen in de galerie van de bekende Newyorkse fotograaf Alfred Stieglitz. In 1917 ontstonden er meerdere contacten tussen beide groeperingen. In de kunstenaarskolonie Monte Veritá bij Ascona kwam zij in contact met avantgardistische kunstenaars en begon een relatie met Hans Arp. In het Oostenrijkse Tarrenz troffen Hans Arp en Sophie Taeuber ondermeer de kunstenaars Theo van Doesburg en László Moholy-Nagy.

Hans Arp en Sophie Taeuber traden in het huwelijk in 1922. In de periode tussen 1916 en 1929 was Sophie docente aan de school voor toegepaste kunst in Zürich. In 1926 woonde het echtpaar in Parijs en vanaf 1929 tot in 1940 in hun nieuwe huis in Meudon bij Parijs. In het unieke kunstboek vindt de lezer een compacte biografie en afbeeldingen van kunstwerken uit haar oeuvre met kunstzinnige toelichtingen.

Herkenbare tweedeling in oeuvre Sophie Taeuber-Arp (2) - 2
Surgissant, tombant, adhérant, volant, Sophie Taeuber-Arp, olieverf op canvas, 1934, 99,8 x 73,3 cm, Kunstmuseum Basel.

ISBN 978-3-85881-662-7, “Sophie Taeuber-Arp - Equilibre”, Walburga Krupp, Verlag Scheidegger & Spiess, 2020, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen