Waarneming en verbeelding in landschap van Paul de Kort

11 juli 2020

Bij een bezoek aan een lopende expositie in Galerie Phoebus in Rotterdam kwamen wij in gesprek met Mirjam de Winter, de galeriehoudster. In ons gesprek gaven wij onze belangstelling voor de geometrische kunst aan. Zij toonde ons daarop een aantal aanwezige grafische werken en kleine objecten van kunstenaar Paul de Kort. Het oeuvre van de kunstenaar is echter breder dan de twee items en heel divers in het gebruik van materialen en vormen van kunst.

Waarneming en verbeelding in landschap van Paul de Kort

Galerie Phoebus Rotterdam

Zijn belangstelling voor zich herhalende patronen en structuren inspireerde hem in het ontwerpen en realiseren van een breed scala aan geometrische vormen en figuren. Hij is onder meer extra bekend geworden door zijn ontworpen en uniek uitgevoerde spectaculaire cirkelvormige kunstwerken onder de titel Mandercirkels. Ook bekend zijn de cirkels in Mander als graancirkels in N.O. Twente.

Paul de Kort werkt ook met diverse metaalsoorten, die hij omzet in kleine en grotere objecten en daarvan verwerkt hij meerdere objecten in kleine en grote installaties op het platte vlak met een diversiteit aan meetkundige figuren in kunstzinnig uitingen. Hij heeft zich voorts sterk ontwikkeld als landschapskunstenaar voor het realiseren van zogenoemde land-art.

Waarneming en verbeelding in landschap van Paul de Kort - 2
Een werk van Paul de Kort.

Zijn werk is veelal zichtbaar langs de autosnelwegen en werken gerealiseerd op grote natuurterreinen en in grote parken. Op de website van Paul de Kort zijn veel van deze land-art-projecten van bovenaf in beelden vastgelegd en weergegeven. In de catalogus TOPOS geven essays interessante informatie over de geschiedenis van de cirkels van Mander en de uitgewerkte ideeën van Paul de Kort voor herbeleving.

Galerie Phoebus Rotterdam, Eendrachtsweg 613012 LG Rotterdam, www.phoebus.nl.


Gerelateerde artikelen