Creatieve samenkomst van kunstenaars in op-art-scène

28 september 2022

In de kunsttentoonstelling onder de titel “Rendezvous der Illusionen” presenteert Jürgen Messmer met zijn medewerkers in de Kunsthalle Messmer werken van de Engelse kunstenaar Patrick Hughes en van de Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi. De nieuwe tentoonstelling met werk van de Britse kunstenaar Patrick Hughes en de Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi, nodigt bezoekers van harte uit voor een rendez-vous van illusies.

Creatieve samenkomst van kunstenaars in op-art-scène

Kunsthalle Messmer

Heb je ooit gehoord van “reverspectief”? Kunstenaar Patrick Hughes bedacht de term voor zijn kunst waarin hij dit verbazingwekkende fenomeen op artistieke wijze verbeeldt. In zijn driedimensionale werken zijn de picturale objecten, die het dichtstbij lijken te staan, in werkelijkheid het verst van de kijker verwijderd. Als de kijker zich voor de werken op groot formaat beweegt komt de voorstelling automatisch in beweging. Maak je klaar voor een verandering van perspectief!

De werken van Zhuang Hong Yi spelen ook vakkundig met perspectief. De belangrijke Chinese kunstenaar maakt enorme “bloemperken” van gevouwen en beschilderde stukjes rijstpapier. Ook deze kleurrijke bloemperken veranderen vanuit de ogen van de kijker en laten kleuren veranderen. Met deze twee kunstenaars in één expositie is de wereld van de op-art te ervaren. De expositie blijft te bezichtigen tot en met 23 oktober 2022. De bijhorende catalogus bevat afbeeldingen van alle werken en geeft info over de kunstenaars en wetenswaardigheden over hun kunststijl.

Creatieve samenkomst van kunstenaars in op-art-scène - 2 Creatieve samenkomst van kunstenaars in op-art-scène - 3 Creatieve samenkomst van kunstenaars in op-art-scène - 4
De beschikbare flyers van de tentoonstelling. Bij deze uitgave van Optische Fenomenen vinden de abonnees een exemplaar van de Duitstalige flyer. Kunstwerk: Comtemplating Venice, Patrick Hughes, olieverf op een kartonnenconstructie, 69,5 x 135 x 25 cm, 2021.

Patrick Hughes, geboren in Birmingham, Engeland, in 1939, wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de op-art-stijl. De op-art is een kunststroming die werkt met een vorm van optische illusies. De werken van Zhuang Hong Yi daarentegen nemen ons mee in een wereld van bedwelming door bloemen en kleuren. Geboren in de provincie Sichuan in 1962, lijkt de kunstenaar intercultureel begrip te zoeken in zijn kunst door middel van de taal van bloemen, die centraal staat in zijn werk.

Kunsthalle Messmer, Großherzog-Leopold-Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.kunsthallemessmer.de.