De Californische droom van Mel Ramos is uitgekomen

30 juli 2018

Ter gelegenheid van de reizende expositie “Mel Ramos. 50 jaar Pop-Art”, met als laatste station het museum en activiteitencomplex Weltkulturerbe Völklinger Hütte, verscheen een aantrekkelijk vormgegeven catalogus met werken van Mel Ramos en aangevuld met interessante artikelen over zijn leven en het sterk gewaardeerde werk van deze in Sacramento, Californië geboren kunstenaar Melvin John Ramos. Zijn liefde voor kunst en kunst maken ontstonden al op jonge leeftijd en zijn besluit om kunstenaar te worden is beïnvloed door een specifiek kunstwerk van de meester van het surrealisme Salvador Dalí.

De Californische droom van Mel Ramos is uitgekomen

Weltkulturerbe Völklinger Hütte

Reeds op de highschool begon hij met ontwerpen van affiches en logo’s en ontwikkelde hij grafische vaardigheden. In 1954 startte hij zijn studie Kunst en Kunstgeschiedenis en voltooide zijn opleidingen. Hij was een gewaardeerd docent Beeldende Vorming. Zijn voorkeur voor het tekenen en schilderen van het menselijk lichaam is gegroeid en beperkte zich snel tot het op kunstzinnige wijze vastleggen van mooie vrouwen in een combinatie met reclameuitingen of in andere verrassende situaties.

Na 1960 schildert hij zijn vrije werk en opdrachten in de pop-art-stijl en gebruikt hij vaker een palet aan felle en heldere kleuren en zijn de vrouwen steeds schaarser gekleed. De ontwikkeling als kunstenaar en de stijl van Mel Ramos zijn op een uitgebreide wijze in woord en beeld gebracht in de mooie catalogus. In zijn oeuvre zijn onderwerpen te onderscheiden als Comics & Cartoons, Pinups, Modeplaatjes, Landschappen en een saluut aan de Kunstgeschiedenis. Het boek bevat tevens meerdere foto’s uit het familiealbum. Zijn combinatie van naturalisme, abstractie en illusionisme is uniek. uniek. Kijk ook op www.voelklinger-huette.org.


Gerelateerde artikelen