De complexheid van kleur in theorie en in de praktijk

3 april 2015

Kleur is zowel een optisch verschijnsel als het resultaat van onze visuele waarneming en communicatie. Het is inmiddels bewezen dat kleuren inwerken op mensen en emoties kunnen veroorzaken. Je kunt je ook gemakkelijker dingen, objecten en voorwerpen herinneren dankzij kleuren. Met kleuren wordt daarom in de praktijk niet alleen gewerkt door kunstenaars en schilders, maar ook door psychologen, fysiologen, natuurwetenschappers, planners, schrijvers, reclamemakers, inrichters en in vele andere beroepen en toepassingen.

De complexheid van kleur in theorie en in de praktijk

Farbe

De architecten en kleurontwerpers werken op een bijzondere manier met kleur en voegen nog een extra betekenis eraan. Zij voegen op professionele wijze een extra dimensie aan kleur, waardoor kleur invloed krijgt op de menselijke beleving in zijn omgeving. Aan de hand van de resultaten uit actuele discussies, theoretische grondslagen en een fors aantal praktijkvoorbeelden biedt het leer- en informatieboek Detail Praxis Kleur een uiterst waardevolle inleiding in het complexe werkgebied van de wetenschap, onderzoek en toepassing van het fenomeen kleur in ons dagelijks leven.

De inhoud van dit studieboek is daardoor bijzonder geschikt voor het gebruik in de diverse opleidingen waarin kleur centraal staat en voor gebruik door architecten en ontwerpers van het gebruik van kleur in binnen- en buitenruimten. De prachtige voorbeelden van klassieke en moderne interieurs en exterieurs inspireren menige student, docent en kleurdeskundige. In de uitgebreide inleiding gaat de auteur in op de functie van kleur en bespreekt op een heldere wijze de belangrijkste eigenschappen van kleur in relatie tot licht en visuele waarneming. Interessant aan zijn specifieke benaderingen is daarbij zijn aandacht voor biologische, culturele en esthetische aspecten van kleur en kleurgebruik door de eeuwen heen.

Het studieboek bevat ook bijdragen van collega kleurdeskundigen. Zij bespreken onder andere kleur in relatie tot materiaalgebruik en tot beschikbare moderne technologieën. Bijzonder daarin zijn de nieuwe mogelijkheden voor kleur door de komst van oplichtende foliën in de vorm van organische LED’s of OLED’s. Collega Alex Venn bespreekt op compacte wijze het ontstaan van kleursystemen en de verdere ontwikkelingen daarvan tot en met de huidige veelzijdigheid aan functionerende kleursystemen, als NCS, Munsell Color Order System, Pantone en RAL. Na een uitgebreide behandeling van licht en de eigenschappen ervan volgen meerdere hoofdstukken met een praktische benadering om aantrekkelijke en gewaardeerde ontwerpen te kunnen realiseren. Een boek om te bezitten en gedetailleerd te lezen!

ISBN 978-3-920034-96-6, “Farbe”, Axel Buether, Edition Detail, 2014, 120 pagina’s.


Gerelateerde artikelen