De evolutie van het oog en het waarnemen van kleuren

30 december 2016

In het boek Color and Vision geeft Steve Parker een zeer waardevol en fascinerend beeld over de wonderlijke evolutie van het oog bij mens en dier, het zien en ervaren van kleur en de algemene kenmerken van de visuele waarneming. De lezers maken kennis met een grote variatie aan ogen en vormen van ogen en het ervaren en gebruik van kleur. Ontdek de meest fascinerende posities, microstructuren, pigmenten, vormen en uitvoeringen van ogen in dit boek met een unieke en aantrekkelijke inhoud.

De evolutie van het oog en het waarnemen van kleuren

Color and Vision

Dankzij een royale medewerking van het Natural History Museum London brengt de auteur een aantal merkwaardige fossielen met heel bijzonder gevormde ogen. Wetenschappers hebben deze fossielen op microscopische wijze onderzocht en van gedetailleerde gegevens voorzien. Sommige fossielen zijn 390 miljoen jaar oud. Door de opbouw van het boek gaan lezers op ontdekkingsreis door het land van kleur en waarnemingen in relatie tot de evolutie van het oog bij dieren. Tijdens de reis is er tussendoor telkens aandacht voor de anatomie en werking van het menselijk oog.

De auteur gaat ook in op de evolutie van kleur en zien en de invloed daarvan op de waarneming van allerlei dieren en andere waarnemingen van levende wezens. Het is een geïllustreerde vertelling over een periode van 521 miljoen jaar aan evolutie en geeft een beeld van de dramatische race tussen jagers en prooi. De evolutie laat de noodzakelijke veranderingen bij levende wezens zien om te overleven. Licht, zicht en kleur domineren het leven in de wereld. Meer dan 90 procent van alle levende dieren heeft beeldvormende ogen of een bepaalde vorm van een visueel proces.

Het boek brengt het leven in beeld nog voor er echt sprake is van visuele waarneming en laat zien hoe het leven ontwikkelde in relatie met de vorming van ogen en het functioneren ervan. De auteur gaat specifiek in op de vraag hoe dieren reageren op kleuren en bespreekt onderzoeksresultaten van onderzoek en experimenten naar de mate van sensatie voor bepaalde kleuren. Volgens de deskundigen wordt minstens ¾ van de hoeveelheid informatie in onze hersenen veroorzaakt door onze ogen.

Het informatieve kleurrijk geïllustreerde boek “Color and Vision” bevat 5 hoofdstukken met de titels: “Zien van licht”, “Dierenogen”, “Oneindig veel kleuren”, “Perceptie en Misleiding” en “De kleurrijke wereld”. Het boek voor geïnteresseerden in de evolutie van het oog en voor studenten Zien en Waarnemen, Fysiologie en Psychologie sluit nog af met een trefwoordenregister.

ISBN 978-1-77085-829-9, “Color and Vision”, Steve Parker, Firefly Books, 2016, 127 pagina’s.


Gerelateerde artikelen