De fascinerende fenomenen van natuurlijke lichtstraling

2 augustus 2022

Het natuurlijke licht van de zon verlicht en fascineert de mensheid sinds het begin der tijden. Maar pas in de afgelopen vier eeuwen werden geleidelijk geheimen van het licht onthuld. Door onderzoek en experimenten werden daaraan meer bijzondere eigenschappen van licht gekoppeld, waarmee een spectaculaire ontwikkeling in toepassingen kon plaatsvinden. We hebben echter lang moeten wachten op toepassingen als de laserstraal, de kwantumpulsen, een begrijpbare verklaring voor het fenomeen van elektromagnetische golven en radiogolven.

De fascinerende fenomenen van natuurlijke lichtstraling

Licht. Eine Geschichte

Het moderne leven zou thans ondenkbaar zijn zonder de natuurkundige verschijnselen, als GPS, vliegtuig- en medische technologie, satelliet- en lasertechnologie, tijd- en afstandsmeting met licht, atoomklokken, ruimteonderzoek en zelfs smartphones, zijn allemaal gebaseerd op het fenomeen van het natuurlijke licht en het opgewekte kunstlicht. Serge Haroche vertelt zijn verhaal van licht sinds de antieke oudheid, van Galileo tot Einstein, en maakt de lezers vertrouwd met de wetten van zichtbaar licht. Op aangrijpende wijze beschrijft hij hoe Bohr, Heisenberg, Dirac, Schrödinger en Pauli een ware revolutie teweegbrachten in de moderne natuurkunde.

De fascinerende fenomenen van natuurlijke lichtstraling - 2 De fascinerende fenomenen van natuurlijke lichtstraling - 3 De fascinerende fenomenen van natuurlijke lichtstraling - 4
René Descartes droeg in belangrijke mate bij aan de verrijking van onze kennis over eigenschappen van licht, zoals het fenomeen van lichtbreking.

Zonder licht ontbreken energie, deel-tjes, materie, golven, ruimte, sterren, het leven. De auteur is expert in het overbrengen van hoe noodzakelijk en natuurlijk het licht eigenlijk is. Alle wonderen van het licht komen samen in dit meesterwerk dat alle dimensies omvat, van kwantumwerelden tot het universum. De winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde combineert vol vertrouwen de mythische en culturele geschiedenis van het licht met de verkenning ervan vanaf het begin van de mensheid tot op de dag van vandaag. Het geheel sluit af met een uitgebreid personenregister en een literatuuropgave.

ISBN 978-3-608-98495-8, “Licht. Eine Geschichte”, Serge Haroche, Klett-Cotta Verlag, 2022, 460 pagina’s, € 35.


Gerelateerde artikelen