Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (5)

30 juli 2022

Het was de jonge en blinde man, opgeleid aan de school van Valentin Haüy, die door zijn talent, scherp inzicht en wilskracht de ideale oplossing vond. Celine en haar vriendin Gaëlle maken op hun zoektocht kennis met de inhoud van de aan hen gepresenteerde boeken in braille en raken opgewonden door de onverwachte situatie van de magie van uitgewiste brailleletters.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (5)

Louis Braille (1809-1852)

De betekenis van Alexander Rodenbach, zelf op jonge leeftijd blind geworden, als voorbeeld van een zeer geslaagde en rijke industrieel en politicus, is aantrekkelijk in een hoofdstuk beschreven. In het verhaal “Bioscoopzalen” beleeft Celine de filmbeelden op een speciale manier en krijgt de schrik van haar leven. In “Het netvlies van Plateau” brengt de auteur het leven en het wetenschappelijk werk van Joseph Plateau op aangename wijze tot visuele belevenis.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (5) - 4

In het gedeelte “Nocturne in het Museum” beleven de lezers een uiterst spannende en verrassende ontknoping. De auteur van deze roman vol avonturen eindigt zijn prachtige document met de levensbeschrijving van Cécile Douard, de blinde kunstschilderes met passie, moed, talent en daadkracht. Zij heeft tevens aan de basis gestaan van de Brailleliga. Dit boek draagt bij aan kennis over de wereld van blinden en slechtzienden.

ISBN 978-2-930418-45-2, “Zes lichtpuntjes”, Bruno Liesen, Uitgeverij Memogrames, 2008, 239 pagina’s. De Brailleliga zet zich met een team van medewerkers dagelijks in voor het bevorderen van ontplooiing, zelfstandigheid en integratie van blinde en slechtziende personen in alle sectoren van de maatschappij. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen