Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (2)

26 juli 2022

Het moment van een jeugdige en speelse onvoorzichtigheid van de kleine Louis is in beeld gebracht door tekenaar André Harfort. Louis verwondde op driejarige leeftijd één van zijn ogen met een puntig voorwerp uit de werkplaats van zijn vader. Door de slechte verzorging en de geringe medische kennis kreeg hij al snel een ontsteking aan zijn beschadigde oog. Na een korte periode van verzorging werd echter ook het andere oog aangetast en werd de kleine Louis geheel blind.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (2)

Louis Braille (1809-1852)

De auteur volgt het leven van de jonge Braille op de voet en laat de lezer zien en lezen hoe het leven van blinde personen aan het begin van de 19e eeuw er uiterst slecht aan toe was. Het Blindeninstituut in Parijs bestond al vanaf 1784 en zorgde met zeer grote inspanning voor blinde leerlingen.

Dankzij de vondst van Braille en zijn uitwerking van het brailleschrift werd het leven van blinden aangenamer en konden zij weer volledig functioneren in het openbare leven. In het waardevolle boek heeft de auteur veel aandacht voor Valentin Haüy, de oprichter en leider van het Parijse Blindeninstituut. Het schrift dat Louis Braille bedacht is gebaseerd op het zogenaamde “nachtschrift” van Charles Barbier de la Serre, een Franse kapitein.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (2) - 4

Hij bedacht dit oorspronkelijke systeem voor de soldaten om in het duister met geheime codes te communiceren. De code is het onderwerp van een apart hoofdstuk. Het boek laat de lezer verder ruim kennis maken met de muzikale vaardigheden van Braille en zijn speciale puntensysteem in het muziekboek.

Hij was leraar op zijn instituut en gaf les in algebra, grammatica, aardrijkskunde en muziek. Louis Braille overleed in 1852 op 6 januari op een leeftijd van 43 jaar, aan de gevolgen van tuberculose. In het boek staan veel illustraties en foto’s, die alles vertellen over de beroemde Braille. Maar ook na het tragische overlijden van Louis Braille werd het brailleschrift steeds meer erkend als een universeel voelbaar schrift voor blinden en slechtzienden.

Het boek geeft een beeld van het verloop van de internationale erkenning met bijbehorende problemen en aanvullingen. Voor iedereen werkzaam in de oogheelkunde, in de hulpverlening van blinden en voor alle personen met interesse in zien en waarnemen, is dit een fantastisch mooi, informatief en rijk leesboek. ISBN 978-0-939173-70-9, “Louis Braille - A Touch of Genius”, C. Michael Mellor, National Braille Press, 2006, 133 pagina’s. Actieve verzamelaars zullen het geboortehuis van de ontdekker van het brailleschrift willen bezoeken. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen