Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (1)

25 juli 2022

In de eerste weken van het jaar 1809 zijn onder andere Abraham Lincoln, Charles Darwin en Louis Braille geboren. Deze drie bijzondere personen maakten gebruik van hun opgebouwde kennis en ervaring om veel te betekenen voor de mensheid. Hun inspanningen hebben ook nu nog een belangrijke betekenis en gebruikswaarde voor de huidige en toekomstige generatie.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (1)

Louis Braille (1809-1852)

Het is echter het werk van Louis Braille dat zonder enige terughoudendheid in alle delen van de wereld intens wordt beleefd en gebruikt door blinden en slechtzienden. In het jaar 2009 was het 200 jaar geleden dat in het Franse stadje Coupvray, in de omgeving van Parijs, Louis Braille werd geboren. Terecht werd er wereldwijd aandacht besteed aan deze bijzondere man en uitvinder van het bekende brailleschrift.

Voor personen met interesse in het proces van zien en waarnemen, de oogheelkunde en alle voorkomende oogafwijkingen en problemen in het fysiologisch systeem en neurologisch proces van zien, waarnemen, herkennen en ervaren een bijzondere aanleiding om meer te weten te komen over de achtergronden, het leven en werk van Louis Braille.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (1) - 4

De oriëntatie en zoektocht naar feiten en gebeurtenissen zijn stimulerende elementen voor verzamelaars van postzegels om daarvoor ook de postzegel als een uniek hulpmiddel te gebruiken. Een flinke hoeveelheid aan postzegels en postzegelblokken in de thematische deelverzameling Braille binnen het onderwerp Oogheelkunde wordt dan al snel bereikt.

Zijn uitvinding is inmiddels wereldwijd erkend en maakt het mogelijk dat blinden en slechtzienden ook aan het openbare leven kunnen deelnemen door zelfstandig teksten en tekens te lezen en te begrijpen door het toepassen van de unieke Braille codering.

Bij National Braille Press, een Amerikaanse uitgever van braille boeken, publicaties en vele educatieve materialen, verscheen het mooie, informatieve en rijk geïllustreerde boek “Louis Braille - A Touch of Genius” over het korte maar erg boeiende leven en werk van Louis Braille (1809-1852). Het goed verzorgde boek geeft een beeld van de correspondentie die Braille voerde met zelfgeschreven brieven en met brieven die hij dicteerde. Ook over Braille’s geboortehuis schreef de auteur een interessant en boeiend verhaal. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen