Annie Jean Macnamara (1899-1968)

24 juli 2022

De Australische arts en wetenschapper Annie Jean Macnamara (1899-1968) is bekend geworden door haar bijdragen voor de gezondheid en welzijn van kinderen en jongeren. Zij is voor de resultaten van haar werkzaamheden in 1935 geëerd als Dame Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Na het afronden van haar middelbare school studeerde Jean Macnamara aan de universiteit van Melbourne vanaf haar 17e en rondde haar studie af in 1922.

Annie Jean Macnamara (1899-1968)

Jean Macnamara studeerde aan de universiteit van Melbourne.

Gelijktijdig studeerde ook Frank Macfarlane Burnet af. Na haar afstuderen werd ze medisch officier in het Royal Melbourne Hospital. In 1923 werd zij aangesteld als arts in het Royal Children's Hospital in Melbourne. Tijdens haar tijd in dit ziekenhuis brak er polio uit. Zij en Burnet toonden aan dat er meer dan één stam van het virus was, een feit dat belangrijk zou zijn bij de latere ontwikkeling van het Salk-vaccin.

Jean vervulde diverse functies als adviseur op het gebied van polio en deed een vervolgstudie orthopedie in de Verenigde Staten. Na terugkeer in Australië in 1934 trouwde zij de dermatoloog Joseph Ivan Connor en kregen twee dochters.

Zij was de expert op het gebied van de behandeling van poliomyelitis, maar bleef het gebruik van een herstellend serum en van spalken aanbevelen om ledematen te immobiliseren, ondanks dat de behandelingen in Amerika al waren stopgezet.


Gerelateerde artikelen