Hedy Lamarr (1914-2000)

21 juli 2022

De Oostenrijks-Amerikaanse actrice en uitvindster Hedy Lamarr (1914-2000) is geboren als Hedwig Eva Maria Kiesler in Wenen. Al op jonge leeftijd volgde zij de acteursopleiding in Berlijn en kreeg als 17-jarige haar eerste filmrol in een Duitse film. Zij speelde ook gedurfde scènes in een Tsjechische film. Ze trouwde in 1933 met een Weense wapenfabrikant, die zeer jaloers was en een filmcarrière verbood.

Hedy Lamarr (1914-2000)

Hedy Lamarr was actrice en uitvindster.

In 1937 vluchtte zij naar Londen en nam de artiestennaam Hedy Lamarr aan. Haar filmcarrière zette zij voort in Amerika en vierde haar vele successen. Tijdens haar huwelijk met de Weense wapenfabrikant kreeg Hedy belangstelling voor afstandsbesturingssystemen vanuit vliegtuigen, die door het bedrijf van haar man werden gebouwd.

Hedy Lamarr (1914-2000) - 2

Zij bedacht een methode om de radiocommunicatie met behulp van frequentieverspringing ongevoelig te maken voor externe verstoringen. Samen met George Antheil maakten zij daar een toepasbaar systeem van. In 1942 werd een patent verleend. De Amerikaanse marine had echter geen interesse. Pas in het jaar 1962, na het aflopen van het patent, kwam er een moderne versie beschikbaar. Hun oorspronkelijke uitvinding vormde de basis voor het huidig werkende systeem van frequency hopping spread spectrum. Een bijzondere combinatie van haar talenten.


Gerelateerde artikelen