De fascinerende historie van 6000 jaar wiskunde

3 juni 2017

Het tweede deel van de 2-delige serie over 6000 jaar wiskunde beschrijft uitgebreid de gebeurtenissen en feiten in de historie van de wiskunde vanaf de activiteiten van Leonhard Euler tot aan de huidige kennis en wetenschap van de moderne wiskunde. Ook met het tweede deel wordt de story van de mooie en magisch historische en culturele reis door de wiskunde voortgezet met heel veel wetenswaardigheden en een schat aan zeer interessante informatie.

De fascinerende historie van 6000 jaar wiskunde

6000 Jahre Mathematik - Von Euler bis zur Gegenwart

Dit deel start met de informatie aan het begin van de 18e eeuw over de stand van zaken in de wiskunde en de geboorte van Euler in 1707. Hij ontwikkelde zich als één van de beste wiskundigen in die eeuw en naar later bleek voor altijd één van de knapste. Door de staatkundige situatie in de meeste landen van het Europa van toen was er een grote politieke onrust en een machtspel. De auteur geeft een schets van de situatie in meerdere landen. Ondanks de oorlogen ontwikkelde kunst en cultuur zich enorm.

De lezer krijgt tevens een beeld over de bouwkunst, de schilderkunst, de muziek en de literatuur. Opvallend is het werk van de familie Bernoulli. Met drie generaties hebben zij hun sporen ruim verdiend met vele ontwikkelingen in de wiskunde. De 18e eeuw kenmerkt zich door de snelle ontwikkelingen in de algebra en getallentheorie en de ontdekking en ontsluiting van nieuwe gebieden in de geometrie. In de 19e komen deze ontwikkelingen in de industriële revolutie terecht en komen er steeds meer wiskundigen op het toneel van de verklaringen en bewijzen.

In het bijzonder beschrijft de auteur uitgebreid het leven en werk van de wetenschappers Leonhard Euler, Carl Friedrich Gauβ en Daniel Hilbert vanwege hun productiviteit en scheppingskracht en grote verrijking van de mathematica in het algemeen. Hij beschrijft tevens alle opgeloste problemen en geeft een beeld van de nog op te lossen vraagstukken. Het is de 20e eeuw die veel problemen heeft kunnen aanpakken door de ontwikkeling van de computer en het effectieve gebruik ervan.

De fascinerende historie van 6000 jaar wiskunde - 2 De fascinerende historie van 6000 jaar wiskunde - 3 De fascinerende historie van 6000 jaar wiskunde - 4

Ook kwamen er nieuwe begrippen in de wiskunde. Over de ontwikkelingen van de wiskunde in de toekomst filosofeert Eberhard Zeidler in zijn verhandeling. Het omvangrijke boek leest als een roman over belevenissen van onderzoekers en wetenschappers en hun strijd voor erkenning van de mathematica als een wetenschap en gereedschap om problemen aan te pakken en techniek te ontwikkelen. De uitgebreide benadering van de geschiedenis staat borg voor uren, dagen en weken leesplezier en zeker voor het opdoen van kennis over achtergronden en invloeden van de mensen achter deze geschiedenis.

De lezers krijgen zeker een beeld van de invloed van de wiskunde op de astronomie, de ontwikkelingen in de getallentheorie, het pad naar de klassieke waarschijnlijkheidsberekening en over de globalisering van de wiskunde sinds het einde van de 19e eeuw. Wetenschappers als Cantor, Zuse en Wiener stimuleerden de wereldwijde ontwikkelingen. Het vak wiskunde heeft zeer veel bijgedragen aan de technologische vooruitgang in de 20e eeuw. De inzet van computers in het vak hebben deze vooruitgang versneld. Veel afbeeldingen van postzegels, plaatjes van personen en vele kleurrijke illustraties maken het geheel nog aantrekkelijker. Het boek bevat een uitgebreide lijst met jaren en namen van personen die met wiskunde te maken hebben. Beide delen mogen niet ontbreken in bibliotheken en archieven.

ISBN 978-3-540-77313-9, “6000 Jahre Mathematik - Von Euler bis zur Gegenwart”, Hans Wuβing, Springer-Verlag, 2009, 675 pagina’s.


Gerelateerde artikelen