De fascinerende invloed van kleur op onze samenleving (3)

10 november 2021

Tegenwoordig leven we in een voorheen onbekende, moderne kleurvariatie en worden we omringd door functionele kleuren. Ook toonde de tentoonstelling geselecteerde voorbeelden om te laten zien hoeveel kleuren en kleurnamen cultureel gebonden kunnen zijn. Onze bewuste en onbewuste reacties op bepaalde kleuren met hun respectievelijke verhalen zouden verdere betrokkenheid bij dit spannende onderwerp moeten stimuleren.

De fascinerende invloed van kleur op onze samenleving (3)

Carl Bosch Museum Heidelberg

De speciale tentoonstelling “Faszination Farbe” is door het Carl Bosch Museum ontwikkeld als een reizende tentoonstelling. Het kan zowel in bestaande expositieruimten als in “Museum on the Move” worden getoond. Dankzij flexibele constructies kan de tentoonstelling op zeer verschillende manieren worden opgezet en individueel worden aangepast aan respectievelijke kamers, omstandigheden en doelgroepen. In acht themaparagrafen wordt nader ingegaan op verschillende aspecten van kleur.

De bijbehorende kleurrijke publicatie gaat op een heldere en overzichtelijke wijze in op de magie en fascinatie van kleuren en het kleurgebruik. Het ontstaan van kleur wordt onder meer verklaard vanuit licht als een golfverschijnsel binnen het elektromagnetische spectrum. Het gedeelte in dit spectrum tussen 380 nm en 780 nm is het voor de mens zichtbare gedeelte dat ligt tussen het ultraviolette en infrarode licht.

De fascinerende invloed van kleur op onze samenleving (3) - 2
Het Museum am Ginkgo in de directe omgeving van het hoofdgebouw van het Carl Bosch Museum.

Aan de hand van de resultaten van experimenten met prisma’s en het opvallende zonlicht hebben onderzoekers het kleurenspectrum kunnen bepalen. De catalogus (met 68 pagina’s, A5 formaat) bespreekt de belangrijkste eigenschappen van licht, gaat in op de fysiologie van het oog, op kleurzienstoornissen en de kleurtemperatuur van gebruikelijke lichtbronnen en het praktische gebruik van licht en pigmenten. Een zeer bruikbaar leer- en referentieboek.

Carl Bosch Museum Heidelberg, Schloss-Wolfsbrunnenweg 46, D-69118 Heidelberg, www.carl-bosch-museum.de.