De historische ontwikkeling van astronomische klokken (1)

6 februari 2023

Het omvangrijke studie- en referentieboek “Turm, Spiegel, Buch” bevat het resultaat van een objectstudie in de kunstgeschiedenis waarin de astronomische tafelklokken uit Zuid-Duitsland uit een periode tussen 1450 en 1650 centraal staan. Onderzoekster en tevens auteur Susanne Thüringen legde de basis voor dit zeer gedetailleerde studieboek in haar proefschrift, dat zij in 2018 indiende als eindresultaat van haar studie aan de faculteit Geschiedenis en Kunst van de LMU München.

De historische ontwikkeling van astronomische klokken (1)

Turm, Spiegel, Buch. Astronomische Tischuhren

De inhoud komt ook na een bewerking van de oorspronkelijke tekst overeen met de inhoud van het proefschrift. Bij de uitgever Walter de Gruyter is deze nieuwe editie opgenomen in de serie: “Objectstudies in de kunstgeschiedenis”. Het initiatief voor de serie is ontstaan door de recente ontwikkelingen op het gebied van visuele studies die hebben aangetoond hoe vruchtbaar een kunsthistorische benadering van beelden buiten de moderne, westerse notie van kunst kan zijn.

Toch zou een strikte beperking van de kunstgeschiedenis drastisch zijn, waarbij hele categorieën artefacten die geen afbeeldingen zijn, van de reikwijdte worden uitgesloten. Gezien objectervaring in al hun sensuele en cognitieve complexiteit en met alle middelen van de kunstgeschiedenis, presenteert de boekenreeks objectstudies als een productieve en vitale tegenhanger van visuele studies. De auteur is werkzaam bij het Germaans Nationaal Museum Neurenberg.

Dankzij de inhoud en strekking van deze dissertatie verkreeg de auteur haar academische titel. De lezers maken kennis met de meest uiteenlopende modellen en uitvoeringen van astronomische tafel- en spiegelklokken in de kunst, cultuur en wetenschap, die vanaf 1450 op de markt verschenen en werden gebruikt voor meerdere doeleinden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-049688-8, “Turm, Spiegel, Buch. Astronomische Tischuhren”, Susanne Thürigen, Verlag Walter de Gruyter, 2022, 372 pagina’s, € 59,95.


Gerelateerde artikelen