Een creatieve behandeling van de theorie van kleuren (2)

31 januari 2023

En wie weet het echt of de kleuren die hij ziet overeenkomen met de kleuren die andere personen waarnemen? Het zien van kleur is namelijk heel persoonlijk! Bij personen met een kleurzienstoornis is het zien van referentiekleuren wel heel ingewikkeld om te vergelijken. Met deze compacte beschouwing maakt de auteur de inhoud van het studieboek persoonlijker en aantrekkelijker.

Een creatieve behandeling van de theorie van kleuren (2)

Color Theory For Dummies

Of kleur een plezier is of een pijn hangt mede af van de individuele smaak. Sommige mensen houden van één of meerdere kleuren. Anderen vermijden het volledig en voorkeuren veranderen bij mensen in de loop van het tijdsbeeld. De inhoud van dit boek geeft alle benodigde informatie over kleur als natuurfenomeen en bespreekt de eigenschappen van kleur als zichtbare lichtstraling van een bepaalde golflengte binnen een relatief klein gedeelte van het zeer brede elektromagnetische stralingsspectrum dat voor de mens zichtbaar is.

Er wordt gezegd dat iemand oog heeft voor kleur of geen gevoel heeft voor kleur. De auteur laat lezers de eigen creativiteit ontdekken en ontwikkelen om daarmee de kracht en mogelijkheden van kleur en kleurgebruik zelf te onderzoeken en te ervaren. Creativiteit is net een achtbaanrit van vallen en opstaan en waaraan nooit echt een einde komt. Creatief werk zelf heeft geen kwantificeerbaar of definitief evaluatiesysteem. Dus moedigt de auteur de lezer aan om zichzelf te bevrijden van alle beperkende ideeën over kleurgevoel.

Een creatieve behandeling van de theorie van kleuren (2) - 2
In het boek “Color Theory For Dummies” is er aandacht voor additieve (RGB) en subtractieve (CMYK) kleurenmenging.

Open uw ogen opnieuw voor de wereld van kleur en sta open voor uw wijze van kijken naar kleur en ermee werken! Het geheel aan theorie en vooral ook een praktische benadering ervan is door auteur Eric Hibit verdeeld in vijf hoofdstukken met creatieve benoemingen als: “Open je ogen voor kleur”, “Ervaar onderlinge relaties tussen kleuren”, “Creëer je eigen wereld van kleur”, “Praktisch gebruik van kleur” en “Info over een baan in kleur en tips om snel creatief te worden met kleur”. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-119-89227-4, “Color Theory For Dummies”, Eric Hibit, John Wiley & Sons, 2022, 273 pagina’s, € 26,90.